Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Den gröna cykeln – Trailer

Den gröna cykeln handlar om den tioåriga flickan Wadjda som bor i Saudiarabien – ett land där kvinnornas situation inte direkt är något att hurra för. Wadjda drömmer om en förbjuden grön cykel (där hon bor är det inte accepterat för flickor att cykla), och bestämmer sig för att försöka skaffa pengar så hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Samtidigt är hennes mamma upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru.

Den gröna cykeln är den första långfilmen någonsin som är inspelad helt i Saudiarabien, och det är dessutom den första filmen gjord av en saudiarabisk kvinna. Vilket såklart är extra värt att uppmärksamma just med tanke på landets begränsade möjligheter för kvinnor att göra någonting över huvudtaget. Haifaa Al Mansour gjorde succé på Göteborgs filmfestival med sin film, som vann priset för bästa långfilm i tävlingen Publikens val. Själv lyckades jag inte se den då tyvärr, men den 8 mars har den premiär på Folkets bios biografer över landet.

 Den gröna cykeln har biopremiär den 8 mars

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.