Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Dennis Hopper – Den sista rebellen

Dennis Hopper 1934 - 2010


”I thought I’d be dead before I was 30, turning 40 stunned me. Fifty is a major miracle, and I think I may even make 70.” – Dennis Hopper

Dennis Hopper blev 74 år.

Dennis Hopper var filmvärldens motsvarighet till Keith Richards. Jag trodde att Dennis precis som Keith skulle överleva oss alla. Men nu är festen över. Under sitt långa och märkliga liv hängde Dennis Hopper med James Dean, Miles Davis, William Burroughs, Charles Bukowski och Andy Warhol. Han marscherade sida vid sida med Martin Luther King. Han var en skicklig fotograf, konstnär och konstkännare. Gång på gång byggde han upp ovärderliga konstsamlingar som han i skilsmässa efter skilsmässa tvingades ge bort.

Han var mer destruktiv än vad som borde vara möjligt. När han hade några dagar ledigt under en inspelning i Mexico spårade det ur fullständigt. Han arresterades naken mitt i gatan när han stod och försökte värva soldater inför ett tredje världskrig. Han skrek till de konfunderade poliserna att han var en krigsfånge och krävde att bli behandlad enligt Geneve-konventionen. Efter den incidenten tvingades han mer eller mindre in i rehab. När han kom ut på andra sidan blev han mannen man ringde under 80-talet om man ville han en arketypisk skurk.

På IMDb kan man läsa att Dennis förekommit i inte mindre än 205 produktioner (Film, TV och TV-spel) under en karriär som sträcker sig över 54 år. Det är helt häpnadsväckande med tanke på hur hårt han levt och hur svårt han gjorde det för sig.

Det är lite synd att han inte regisserade mer än han gjorde. Allt som allt blev det bara åtta filmer och han peakade redan 1969 i debuten med ”Easy Rider”. Den är, liksom många andra klassiker, väldigt svår att bedöma idag på grund av dess kulturella kontext, men häromåret när Stockholm Filmfestival hade en utomhusvisning en varm kväll i ett sommmarslött Tanto påmindes jag om hur bra den faktiskt är och hur väl den står sig än idag. Kanske blev filmen en albatross för Dennis redan vid 33 års ålder? Hans nästa film, den märkliga och osammanhängande ”The Last Movie” som kom 1971, höll faktiskt på att bli hans sista film som regissör.

Det är lätt att glömma hur bra Dennis Hopper var som skådespelare. Han hade en kvalité som väldigt få skådespelare besitter och det är att han alltid lyfte även de allra sämsta av filmer. Gudarna ska veta att han har varit med i mycket skräp. Smaka på ”Super Mario Bros” och ”Waterworld” till exempel.

Han besatt en explosivitet och nerv så att man alltid satt på helspänn för att precis vad som helst skulle kunna hända. Hela tiden. När han inför inspelningen av ”Blue Velvet” sa ”Jag måste ha rollen som Frank Booth. Jag ÄR Frank Booth” till David Lynch så menade han allvar. Lynchs lär ha svarat med en fråga ”Vill jag verkligen träffa Frank Booth?” Har man sett filmen vet man svaret.

En scen som många twittrade om timmarna efter dödsbeskedet kom, var den från ”True Romance” där han spelar mot Christopher Walken. Titta på den och njut av skådespeleri på allra högsta nivå. Jag tror faktiskt aldrig han varit bättre.

Även Kiefer Sutherland visste Hoopers värde, för när ”24” var som allra saggigast ringde han Dennis som på egen hand lyfte hela serien med sin gestaltning av den ukrainska superpsykopaten Victor Drazen. Så bra var han.

Som alla intressanta människor var Dennis Hopper hopplöst motsägelsefull. Han var till exempel en helhjärtad anhängare till George W Bush under hela hans katastrofala presidentskap.

Det går inte att vara mer rebellisk än så i liberala Hollywood.

Himlen blir en ordentligt mycket roligare plats nu och änglarna kommer gråta när Dennis sparkar in pärleporten och gastar om var baren ligger.

Tack för den här tiden Mr. Hopper

På återseende.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".