Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat Serier & TV

Designated Survivor – USA får en otippad ledare

ds

Netflix släpper den ena succéserien efter den andra. De verkar dammsuga serievärlden efter guldkorn och Designated survivor är inget undantag. Vi har sett de avsnitt som finns tillgängliga just nu och vi är hittills inte besvikna.

Till bakgrundshistorien hör att tydligen utses alltid en person i USAs regerings successionsordning att vistas på skyddad plats när resterande medlemmar i regeringen befinner sig på samma plats, en så kallad ”designated survivor”. Det är den här personen som blir utsedd till president om resten av regeringen skulle bli utplånad, tex av naturkatastrof eller attack.

Vi får följa bostadsministern Kirkman (Kiefer Sutherland) när det som inte får hända händer, just den gången han själv är utsedd ”designated survivor”. Han själv blev näst intill avskedad samma kväll så att timmar senare bli insvuren som president var inte riktigt enligt planerna. Särskilt inte att styra helt utan hjälp från till exempel kongress eller ens en vicepresident.

Kirkman själv är en rättskaffens man som inte gav sig in i politiken för att klättra på maktstegen. Han vill bara göra världen lite finare och det är det som gör att många tvivlar på hans kompetens som en av världens mäktigaste män. Ganska snart börjar dock åsikter hos hans närmaste stab att vända då de märker hur förvånansvärt hedersfullt och ordentligt han löser de problem som kommer hans väg.

ds2

Vid sidan av Kirkman får man följa FBI-agenten Wells (Maggie Q), som förlorat sin kärlek i attacken. Hon är, till skillnad från de flesta andra, inte övertygad om att det är en extremistisk islamsk terrorgrupp som ligger bakom dådet. Sakta men säkert benar hon ut vad som faktiskt hänt och vi tittare kan knappt ana orsaken.

Designated survivor är snygg och spännande. Lite väl feel good för en drama-thriller men absolut en bra och välgjord serie. Sutherland är aldrig dålig (enligt mig) och den här rollen passar honom perfekt. Amerikanska politikserier känns inte så nytt men den här vinklingen har jag inte sett förut vilket gör serien mycket intressantare.

 

Designated survivor släpps veckovis på Netflix.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.