Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Det där med svenska filmaffischer

Nästa vecka har den första filmatiseringen av Maria Langs 50-talsdeckare – Mördaren ljuger inte ensam – biopremiär, och för en gångs skull har en svensk film fått en riktigt snygg affisch. Kolla här hur klassiskt snygg den är, med dova lite murriga färger, softad känsla och tidstypiskt typsnitt. Det andas verkligen 50-tal, och Linus Wahlgren som suger lite lojt på sin cigarett och har riktigt bra hår, adderar helt klart till coolheten. Dessutom får man i den stämningsfyllda infällda bilden en liten touch av de sjukt fina kläder Tuva Novotny har hela filmen igenom. Råkade hitta den engelska versionen av affischen på nätet också, och den är ju om möjligt ännu snyggare! Det märks att man verkligen har lagt stor vikt vid retro-känslan här.

Som av en händelse är Tuva Novotny faktiskt även med på den affisch som jag tror är den fulaste svenska filmaffisch jag sett. Kjell Sundvalls komedi Bröderna Karlsson från 2010. Alltså, vad är det här? Det ser så otroligt taffligt ut, mer som en skämt- filmaffisch som klippts ihop till nån amerikansk talkshow där man gjort en fejkad filmtrailer än till en verklig film som man alltså vill locka publik till. Bröderna Karlsson handlar om två tvillingbröder som är jätteolika, en är advokat i Stockholm och en bor på landet i Norrland. Detta har illustrerats på det väldigt raffinerade sättet att klippa ihop ett foto på Stockholms stadshus med ett foto på en röd liten stuga på en frodig äng. Ovanpå det bilder på huvudkaraktärerna, där alla tre ser smått galna ut. Allt gjort i grälla färger och en extremt blaffig, GUL, titel. Jag kan verkligen inte riktigt släppa hur misslyckad den här affischen är.

Det var ju inte riktigt min plan att baktala Kjell Sundvall här, men nu råkar det vara så att ett av de andra exemplen på sjukt fula svenska filmaffischer faktiskt också är regisserad av honom. Dessutom går temat ”jättegrälla färger, ingen känsla för form och titel i gult” igen även i denna affisch, för Vinnare och förlorare från 2005. Vad är grejen med det här blågula temat förresten, vill man poängtera att det är en svensk film? Det andra exemplet här, Kvarteret Skatan reser till Laholm, har OCKSÅ blågult tema märker jag nu. För att citera Liz Lemon i 30 Rock: What the what?

Ärligt talat är det väl oftare som svenska filmaffischer är rätt fula och ser småtöntiga ut än motsatsen. Konstigt nog kan man tycka, för det borde ju rimligtvis vara en väldigt viktig del i att locka publik till att gå och se filmen? Smaken är ju såklart olika, men finns det någon som lockas av de tre affischerna här ovan? För mig är en filmaffisch lika viktig som ett bokomslag – det vill säga jätteviktig för första intrycket av vad det handlar om för slags film.

Jag inser att jag inte vet någonting om hur det här med filmaffischdesign går till. Vem är det som bestämmer, och vem är det som gör själva designen? Jag har inte kunnat hitta någon information om vem/vilka det är som formgett affischen för de  filmer jag gett som exempel här heller, verkar som ett allmänt anonymt jobb. Ibland märks det ju dock att filmbolaget tänkt till lite extra och insett vikten av en medvetet formgiven affisch, och då kan resultatet bli till exempel så här snyggt:

.

Gemensam nämnare här är väl att det är en mer dämpad färgskala, och en formgivning som känns mer medveten. Simon och Ekarna ser ju rätt Hollywood-klassisk ut, Call Girl utstrålar verkligen samma hårdhet som filmen har, och Katinkas Kalas har en tydlig arthouse-känsla. Vad säger ni, brukar svenska filmaffischer överlag vara fula eller snygga? Och är det någon som har koll på hur arbetet bakom kulisserna går till när det gäller detta, berätta gärna!

4 COMMENTS

  1. Ja, de var också snygga, särskilt Psalm 21! Känns också genomtänkta, som att man vet vad man vill signalera och säga med dem. Dessutom snygga färger. På vilket sätt är du partisk Andres, är det du som har gjort dem?

  2. Ja, verkligen! Vilken kul sida, tack för tipset. Känns lite ovant att det är så mycket text på vissa affischer från 30 och 40-talen, men de är verkligen över lag jättefina.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.