Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Det där med hat och kärlek

Idag är det den 11 september, 7 år efter terrorattacken som skördade 2 996 människors liv.

Men vet ni vad, jag är så trött på att se hat på internet. Det här valet har verkligen visat oss från vår allra fulaste sida. Och det är enormt uttömmande att utsättas för hat, även om det inte är riktat mot en själv. Jag har faktiskt ingen energi att ge mer åt någon sidas hat-agenda. Så jag vill inte spä på detta hat genom att påminna er om ett terrordåd, även om vi såklart bör hedra de som drabbades. Vad jag däremot vill göra är att påminna er om att dådet utfördes av extremister, som på inget sätt representerar någon annan än sig själv och sin egen terrorgrupp. De är inte representanter för islam. De är inte representanter för mörkhåriga män. Faktiskt inte män över huvud taget. De är inte heller representanter för flygresenärer. De var terrorister. Det hjälper med andra ord inte att skylla på att de utförde detta på grund av att de var något annat än just det. Terrorister.

Jag tänkte bryta där. Ni vet ju egentligen allt det här själva. Jag tänkte istället försöka sprida lite positiva tankar. Bryta lite fördomar och visa på lite representation. Om ni kan idag, ge er ut och prata med människor. Gå utanför er egen lilla bubbla och se en annan människa. Fråga frågorna ni undrar och var inte rädda att låta ovetande. Det går inte att veta allt om man aldrig frågar. Världen skulle vara en lite finare plats om vi bara såg lite längre än våra egna fördomar sträcker sig.

Vill ni bli lite inspirerade, så kommer här lite filmer och serier som jag tycker bryter ner fördomar på ett fint sätt.

I Skam får vi följa ett gäng tonåringar med vanliga tonårsproblem. Om än inte direkt i socioekonomiska situationer, men det finns ändå viss representation här. Sana är ett gyllene exempel, så inte helt oväntat handlade hela den fjärde säsongen om henne. Sana är en muslimsk flicka som bär hijab och som är helt fantastisk. Sana får utstå en del fördomar, men bryter även ner många inför oss tittare. I den här serien tas även kroppsnormer och homosexualitet upp, så se hela serien när du ändå är igång.

 

Jag kan inte annat än älska 100-foot journey (100 steg från Bombay till Paris). Här blandas några av de saker jag tycker bäst om. Mat, Indisk mat, Helen Mirren och såklart att fördomar bryts ner och kärlek uppstår. Man kan inte gå fel med en sådan plot. Har ni inte sett den här pärlan så råder jag er att göra det med detsamma.

 

I Intouchables (En oväntad vänskap) bryts fördomar ner från alla håll. Den är vacker och fängslande, och inte minst rolig. Så kan det gå när man tar sig tid att lära känna varandra. Vänskap ni vet, sån är den.

 

 

Har du själv tips på filmer som bryter ner fördomar? Tipsa på bara, så bryter vi ner dem en efter en tills det enda vi har kvar är kärlek, kärlek och ännu mera kärlek.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.