Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

”Det finns inga roliga kvinnliga skådespelare”.

Finns det någon tröttare än när man hör människor säga: ”Jag är ledsen,  men det finns fan inga roliga kvinnliga skådespelare.”

Nej det finns det inte. Tröttare åsikt alltså.

För det finns nämligen hur många roliga kvinnor som helst. Problemet är dock  att dom sällan (läs aldrig) får chansen att vara roliga.

Människor med ”rätt” åsikter och plånbok har nämligen allt för ofta följande inställning:

– ”Jag skulle älska att ha henne som huvudperson, men det är för riskabelt. Vem vill se en tjej göra bort sig?  Nej, smaka på det här. Hon kan vara ”gulligt” rolig. Det kanske skulle funka”.

Låt mig därför informera dom/er om ett gäng människor (för det är, tro det eller ej, det första dom är i mina ögon) jag tycker är fantastiskt roliga.

Amy Poehler gjorde debut i Saturday Night Live och skötte under lång tid det klassiska inslaget ”Weekend Update”. Hennes imitation av Hillary Clinton under valet 08 tillhör något av det vassaste och roligaste jag sett.

Tina Fey tröttnade på att stå i Will Ferrells skugga i Saturday Night Live och skrev därför en egen parodi på en tv-show som terapi på kvällarna när hon kom hem. Det blev så pass bra att hennes egna terapistunder blev succén ”30 Rock”. Få människor har en sådan komisk timing som Tina Fey.

Kathy Griffin´s dokusåpa ”My life on the d list” rullar just nu på tv4+.  Serien är sådär, men visar mycket  från hennes stand up och roliga klipp från olika gästroller hon gjort i diverse sitcoms (Seinfeld och Suddenly Susan). En amerikansk Suzanne Reuter med en väldigt mycket vassare tunga. I min värld skulle hon utan tvekan ha gjort Meryl Streeps roll i ”Djävulen bär Prada” dubbelt så bra.

Isla Fisher kommer bli vår generations största komedienne. Jag lovar. Glöm inte var ni läste det först. Hon spelade ut både Vince Vaughn och Owen Wilson i ”Wedding Crashers” som det besatta one night standet. Det ryktas om att hon och hennes man (Sasha Baron Cohen) har en komisk Bonnie and Clyde film på gång. Det kan bli magiskt. Vilket par!

Lisa Kudrow. Nej, jag tyckte inte hon var jättekul i ”Vänner”. Det var när jag såg henne som avdankad skådespelare i ”The Comeback” jag förstod hennes storhet. Det finns något tragiskt över hennes spel som gör att man vrider sig i soffan samtidigt som hon lyckas vara otroligt rolig i all sin misär. Det är få människor (jag kan räkna dom på min högra hand) som klarar det. Tyvärr har det varit ganska tyst om Lisa dom senaste åren. Jag hoppas dock på en storstilad (och riktig) comeback. Jag saknar henne nämligen.

Sådär. Det var lite tips.

Så nästa gång ni hör någon uttala sig tröttsamt, tipsa personen det här inlägget. Eller be honom dra åt helvete.

Jag skulle gjort båda.

12 COMMENTS

 1. Uttrycket "det finns inga roliga kvinnor" har väl knappast använts när det kommer till amerikansk film, där finns det ju bevisligen roliga kvinnor. Jag har bara hört det i samband med svenska humorproduktioner och där är jag benägen att till viss del hålla med. Vi har inga riktiga comedienner i landet om man inte räknar med buskisens alla tillsynes dampskadade damer. Visst kan man nämna namn som Suzanne Reuter och Ulla Skoog, båda roliga, men känns inte det en smula 90-tal? Mia och Klara då? Jodå båda roliga, men om jag vill casta en(förlåt Mia och Klara) ung, snygg, begåvad OCH rolig kvinna i en romantisk komedi så står jag mer eller mindre villrådig. Jag kan bara komma på en, Jossan Bornebusch, som fortsätter att överraska mig med sin komiska talang. Så jag utmanar dig, gör en liknande lista över svenska comedienner utan att använda några av dom namn jag nämnt. Kör!

 2. Men lägg av! Ni räknar upp amerikanska skådespelerskor! Det är ingen match! Det finns tonvis av dom "over there", vad sägs om "over here"?

 3. Rachel Molin kan jag hålla med om, men har av någon anledning lite svårt att se henne som ”loveinterest” i en romantisk komedi. Kanske som den vasstungade vänninan som hatar män 🙂

 4. @Alexander Kantsjö

  I en klassisk romantisk komedi är det ju just vännen eller vänninan som står för de flesta komiska inslagen. De två huvudkaraktärerna är sällan komiker och ska inte vara det. Förstår inte riktigt vart du vill komma. Måste man vara ”Snygg” och rolig för att få vara med på din lista?

 5. @Christian Eklöw

  Nu missförstår du mig, personligen tycker jag att Rachel Molin är både snygg och sexig, dessutom är hon tillräckligt rolig och begåvad för att bära en huvudroll. Det är bara något i hennes utstrålning och pondus/kaxighet som gör att jag antagligen inte skulle castat henne som huvudroll i en klassisk romantisk komedi. Att dom två huvudkaraktärerna inte ska vara "komiker" kan jag hålla med om, men dom måste ha komisk tajming och kunna vara roliga för att det ska bli dynamik mellan karaktärerna. Tänk 40-year-old-virgin, Knocked Up till exempel.

 6. @Christian Eklöw

  P.S. Jag har faktiskt en idé till en svart romantisk komedi där jag faktiskt sett Rachel Molin i huvudrollen. D.S

 7. Nedanstående svenska skådespelare har jag sett briljant komedi-spel ifrån. Ge dem sådana roller nu så ska ni få se på underhållning!

  Malin Cederbladh, Tintin Anderzon, Vanna Rosenberg och Petra Nielsen.

 8. Anna Blomberg f.d Kvarteret Skatan. Hennes parodi av Hollywoodfruar var fullkomligt briljant.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *