Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Dokumentärvecka: Linda Pira – som du inte visste om

Dok2

Jag fick upp öronen för Linda Pira när hon gled in och körde några till attityden halvslappa samt samtidigt heltajta rader på Stors låt Rom & Kush. Men det som verkligen fick mig intresserad var de hetsiga och peppriga raderna på Psycho, också en Stor-låt. Där spelar hon den trötta stereotypen ”psykbrud”, men hon gör det så bra, hon låter totalt aggro och levererar särdeles knivskarpa ordramsor.

Utöver utsökt MC-teknik har Linda Pira en intressant bakgrundshistoria bestående av thaiboxning i Thailand och ett kluvet förhållande till musikbranschen, där talangen alltid funnits men det slutgiltiga steget låtit vänta på sig. Dessutom har hon precis fött tvillingpojkar. I Linda Pira – som du inte visste om får vi följa henne under två veckor, höggravid i en allt som oftast helmanlig hiphopvärld.

Linda Pira 3

Bakom denna webbexklusiva programserie står Agnes-Lo Åkerlind och Clara Mannheimer, som även gjorde serierna Danne & Bleckan och Rebecca & Fiona. Och de behärskar verkligen den där tekniken av rakt och enkelt, utan att för den skull tumma på underhållningsvärdet. Samtidigt är det aldrig geggigt sensationslystet. Det är bara så där low-key som vardagen faktiskt är. Känslan av att livet bara pågår, i sin gilla gång. Man vaggas in i vardagens mystik på ett suggestivt och samtidigt fullständigt realistiskt sätt. Det är genialitet på en helt annan nivå.

Utöver detta innehåller programmet så ytterligt bra och välsatt musik. Precis som Mannheimer och Åkerlinds tidigare serier. Överlag är musiksättarna på SVT något utöver det vanliga. Alltid precis fingertoppskänsla i vad situationen kräver och alltid en rik källa att ösa musiktips ur.

Medan TV4:s programutbud inte bara får mig att tappa tron på TV:n som medium, utan också tron på mänskligheten, fortsätter SVT att gång på gång legitimera sitt vara med högkvalitativa program. Att det överhuvudtaget existerar en sådan målgrupp som Fyran anpassar sig till, om så bara i idévärlden, får mig att rysa av obehag. Och jag säger väl som Eva Hamilton brukar säga om påståenden att SVT snedvrider konkurrensen och så vidare: ”Gör bättre program.”

Linda Pira – som du inte visste om är en serie i sex delar som finns på Svt Play.

Här finns en Spotify-lista med musiken ur programmet.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *