Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Dokumentärvecka: Mea Maxima Culpa

MMC10

När Fader Lawrence Murphy avled år 1998 hade han förgripit sig på över 200 barn, de flesta dessutom med ett handikapp. Vad han hade för ursäkt? Han såg deras smärta och ville rädda dem från synd. Vilken smärta såg han då? Jo, Fader Murphy syftar här till det som alla barn går igenom någon gång i livet, puberteten och synden som åsyftas är givetvis självbefläckelse.

Mea Maxima Culpa, eller Den Största Synden som den heter i Sverige är ett skakande dokument som avhandlar det minst sagt obekväma ämnet pedofili inom katolska kyrkan. Regissören Alex Gibney, som även ligger bakom den fantastiska Taxi till den Mörka Sidan följer en handfull män som alla har fallit offer för ”Guds vilja”. Ja, så är det. En handling som för en normalt funtad person är fullständigt obegriplig, ohygglig och dessutom olaglig blir i Guds namn en bagatell, en parentes i sammanhanget och ibland till och med en rättfärdigad handling.

Åldrade män som levt med skammen och rädslan i det som blev resten av deras liv berättar med hjälp av teckenspråk hur de kom till S:t Johns skola för döva mellan 1950 och 1970 i tron om att hitta Jesus men istället för frälsning fann de ondska och det var inte Jesus som besvarade deras böner, det var Djävulen själv. Hin Håle i vit skrud som kom om natten och tyst förgrep sig på en sovande döv pojke, inga skrik, tystnad råder i Guds hus.

Få utanför skolans väggar behärskade teckenspråket och vem skulle de egentligen berätta för? Det finns väl ingen människa som skulle tro på att en präst skulle utnyttja en försvarslös pojke och dessutom Fader Murphy med sitt alldagliga men vänliga yttre? Det skulle snabbt avfärdas som ren lögn och kanske till och med bestraffas. Nej, den grymma sanningen stannade inom gruppen tills männen tog examen. Då hade övergreppen pågått i tjugo år.

MMC3
Fader Murphy med ett av sina offerlamm

Terry Kohut, Gary Smith, Pat Kuehn och Arthur Budzinski tryckte upp flygblad där de målade upp Murphy som pederast. ”Most Wanted” stod det med stora svarta bokstäver. Ögonbryn restes och frågetecknen hopade sig. Vad drev dessa unga män till att hänga ut en av Guds män till allmän bespottning? Fanns det någon sanning i anklagelserna?

Nu borde Vatikanstaten dra igång en häxjakt, en jakt som skulle innebära att någon ställdes inför rätta. Inte bara Fader Murphy utan även det följe som under alla år lagt locket på och värderat tystnad högre än sanning. Tala är silver, tiga är guld men istället slås det någon form av världsrekord i att ducka för sanningen, att vägra uttala sig. Det är en imponerande men skrämmande uppvisning i att sila mygg och svälja kameler när alla, från lokala präster till ämbetsmän, ända upp till Påven själv förhalar utredningar, ljuger och duperar allmänheten att fokusera på helt fel saker.

Det sägs att katolska kyrkan inte har en aning om att den här typen av brott begås men ändå finns det en instans som monitorerar ”misskötsel” från präster. Inom Congregation for the Doctrine of Fatih skrivs det rapporter så fjäderpennorna glöder men ingen får ta del av informationen och Gibney hinner heller inte hänga ut särskilt många präster förutom Fader Murphy men han hinner i alla fall snabbt vidröra ämnet i både Mexiko och på Irland. Tony Walsh var en omtyckt präst på den gröna ön som roade den lokala befolkningen med sina Elvisimprovisationer men när han hade hängt av sig scenkläderna förgrep han sig alltså på små korgossar i biktbåset. Ärkebiskopen svarar: ”Jag kanske borde lagt tid på att undersöka ryktena men vet du vad? Jag hade så mycket att göra!”

MMC2
See no evil, hear no evil, speak no evil

Mea Maxima Culpa är svår att ta in. Ämnet är obekvämt och filmen som består av lika delar filmklipp och berättande rör sig långsamt och Gibney tar sig tid. Han slår i varje spik med kraft och korsfästelsen av kyrkan är skoningslös. Någon måste betala för synderna och ingen går säker, inte ens Påven.

Rösterna till Terry Kohut, Gary Smith, Pat Kuehn och Arthur Budzinskilikt görs av skådespelare som Chris Cooper, John Slattery och Ethan Hawke och de är verkligen juvelerna i den här kronan. Inte Hawke & co, männen, de verkliga offren. De som fick känna på exakt hur grym verkligheten kan te sig när makttörstande män använder religionen som täckmantel för att få utlopp för sina sjuka lustar men trots att männen är både döva och stumma har de en röst, en röst full av kraft och mod och det är en röst som ekar innanför väggarna i Guds hus, en röst som vägrar tystna.

Lyssna på den du också.

Mea Maxima Culpa finns på Netflix och på DVD

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."