Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Dokumentärvecka – Track Stars-The unseen heroes of movie sound

Dok2

Kanske stretchar jag definitionen av genren lite här, men den här kortdokumentären från 1979 är för bra för att missas. I Track Stars – The unseen heroes of movie sound  får vi se hur två killar i snajdig 70-talslook gör ljudeffekter till en film i realtid. Det handlar om ”foley” – en teknik som uppfanns av en man vid namn Jack Foley och som går ut på att återskapa de ljud som finns i filmscenen, men som antagligen inte kommer med så tydligt på ljudbandet eftersom inspelningsteamet koncentrerar sig på att spela in dialogen. Fotsteg, knarrande läderjackor, andetag, klapprande hästhovar, eller vad det nu än är som rör sig i bilden. Så klart handlar det inte bara om att återskapa ljuden utan också att om göra det mer intensivt och spännande, som extra ljudeffekter, men mycket verkar ändå vara sådana ljud som man som tittare inte reflekterar över att de lagts på, men som scenen skulle kännas tyst och orealistisk utan.

Det som är så fascinerande med foley-tekniken är att den är så oerhört hands-on, det är liksom snubbar som slänger sig mot soptunnor och bryter av träskivor ovanpå huvudet för att göra ljudeffekterna. Här krävs det verkligen extrem kreativitet och timing, kan man tänka. Track Stars – The unseen heroes of movie sound är regisserad av Terry Burke som själv är foley artist, är bara nio minuter lång och helt utan förklarande speakerröst, men mycket sevärd. I split screen får vi se dels filmscenen som ljudläggs, dels killarna som medan de tittar koncentrerat på filmduken gör ljudeffekterna i realtid. Det bästa är när fighten kommer igång, runt 4:50 i klippet. Hade lika gärna kunnat vara någon modern dans-koreografi där folk slänger sig åt alla håll och slår på metallstycken (ja, jag har varit på en sån dansföreställning). Och det boxas på kött.

I kortfilmen ovan görs alla ljudeffekter i realtid i mer eller mindre ett svep, vilket högst troligt inte är sättet man brukar göra det på, men det blir onekligen en bättre kortdokumentär då.

Men som en liten bonus kommer här även ett fem minuter långt klipp med foley-artisten Gary Hecker,  där han berättar om sitt arbete. Klippet är inte alls lika filmiskt kvalitativt som Track Stars, men det är kul att se hur det kan gå till bakom kulisserna. När man till exempel ska låta som Russel Crowes rustning, eller varför inte som hans häst. Även om jag kan undra lite varför man inte använde – en häst – till just det ljudet. Men men.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.