Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Dr Who – Alla tiders doktor

I söndags släpptes nyheten om den första kvinnliga Doktorn. Jodie Whittaker (Broadchurch, Attack the block) kommer att bli den 13:e Doktorn, och det ska bli riktigt kul att se hur det artar sig. Whitaker är en fantastisk skådespelare så jag har inga svårigheter med att se att hon kommer att essa rollen.

Som ni då förstått har det funnits 12 doktorer före Whittaker. Alla har bidragit med sin egen prägel och även om det alltid är ovant när Doktorn byts ut, så är det ju en väldigt smart lösning för sådana här evighetsmaskiner. Du som inte är invigd kanske tycker att det här låter konstigt, men Doktorn är en utomjording som kan regenerera i en ny form om hen blir allvarligt skadad. Den nya formen har samma grund, det vill säga är samma person, men med vissa skillnader.

Vi tänkte gå igenom alla doktorer, från början till slut. Vilken är din favorit? Jag själv gillar David Tennant, men min första doktor var Eccleston, så han kommer alltid att vara den jag tänker på när jag tänker på Dr Who.

 

Nr 1. William Hartnell (1963–1966)

Hartnell var original-doktorn, och det var på grund av att han behövde sluta som hela idén om regenereringen uppkom. Han spelar Doktorn som en gammal ynklig gubbe, men med en enorm kunskapsbank och en oväntad styrka.

Nr 2. Patrick Troughton (1966–1969)

När den förste Doktorn blev svag av ålder och efter långt krigande med ”Cybermen”, skapades den här regenereringen. Här ser vi Doktorn som en lite mer hafsig karaktär. Han har även kallats för ”the cosmic hobo”. Ganska manipulerande, otroligt smart och kalkylerande.

Nr 3. Jon Pertwee (1970–1974)

Efter att ha landat TARDIS mitt i en krigszon mellan time lords, skapades den här regenereringen. Pertwees doktor är stilig, tekniskt lagd, samt den första att visas i färg.

Nr 4. Tom Baker (1974–1981)

Baker är den doktor som sänts under längst period, och han gjorde sin entré efter att den tredje Doktorn blev strålningsförgiftad av kristaller från planeten Metebelis 3. Han är ganska långt ifrån de tidigare regenereringarna i personlighet, och är väldigt oförutsägbar.

Nr 5. Peter Davison (1981–1984)

Efter att ha ramlat av ett teleskop och skadat sig allvarligt, skapades den här regenereringen. Davison valdes för att han skulle vara så olik Baker som möjligt, men ändå redan omtyckt av det engelska folket. Här gick producenten bort ifrån humorn igen och skapade en mer seriös och allvarlig ton.

Nr 6. Colin Baker (1984–1986)

Efter att ha offrat sitt liv för sin partner, regenererade Doktorn till sin sjätte form. Han var till en början väldigt instabil och höll nästan på att ta livet på sin partner. Med ett egoistiskt sätt och en flamboyant personlighet, blev den här Doktorn en stor förändring från den femte. Efter att serien fått avbrott kunde de inte få Baker att komma tillbaka för en överlämning, så då skapades det en novell om vad som egentligen hände, och i den nämns att den sjunde doktorn dödar den sjätte för att han var rädd att han skulle bli en Valeyard.

Nr 7. Sylvester McCoy (1987–1989, 1996)

McCoys doktor börjar som ren humor, men som sedan blir mer driven, smart och kalkylerande. Han är långt ifrån hur de tidigare doktorer har varit, och tyvärr fick även denna problem med tittarna. Så pass till och med att serien fick lägga ner 1989. McCoy kom dock tillbaka igen 1996 för att lämna över till den åttonde Doktorn.

Nr 8. Paul McGann (1996)

Den åttonde Doktorn kom 1996 och var bara med i två produktioner. Tanken var att det skulle dra igång serien igen, men det blev inte som planerat. McGanns doktor är charmerande och romantisk, och har figurerat i många skrivna produktioner efter 1996.

Nr 9. Christopher Eccleston (2005)

2005 väcktes serien till liv i modernare tappning med Christopher Eccleston som den nionde Doktorn. Det var här jag själv kom in i bilden, och jag tyckte att Eccleston gjorde Doktorn riktigt bra. Lättsam och rolig, men med den klassiska Dr Who-mystiken i behåll.

Nr 10. David Tennant (2005–2010)

Ecclestons doktor gick hem hos tittarna och banade väg för den tionde Doktorn, som porträtterades av David Tennant. Tennant gjorde det med charm och lekfullhet, och blev senare vald till tidernas favorit-doktor.

Nr 11. Matt Smith (2010–2013)

Den elfte Doktorn är en yngre modell, men med en världsvan personlighet. Han har beskrivits som en gammal man fångad i en ung mans kropp.

Nr 12. Peter Capaldi (2013–Nu)

I den tolfte Doktorn ser vi mer av hans utomjordliga sida, vilket vi inte har sett nästan alls i de moderna säsongerna. Han är taggig och barsk och räds inte för att ta de hårda besluten.

Nr 13. Jodie Whittaker (Kommande)

Vem tror ni att den trettonde Doktorn kommer att vara? Kommer Whittaker att sätta en kvinnlig prägel på rollen, eller kommer hon att spela mer androgynt. Jag vet inte vad jag hoppas på, men jag tycker att hon är ett klockrent val och det ska bli spännande att se vad hon har att bidra med för rollen.

 

4 COMMENTS

  1. Svårt val! Jag gillade Tom Baker men David Tennant var mycket bra!

  2. Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått väldigt bra betyg han också. =)

  3. Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har ju inte sett Bakeravsnitten på väldigt länge. Jag tror att den nya blir bra :-).

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.