Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

DVD-tips: Kung liljekonvalje av dungen

Kung1

Det vankas bröllop i pittoreska lilla Skoga när den andra filmatiseringen av Maria Langs deckare, Kung Liljekonvalje av Dungen, inleds. Detta är en av två Lang-deckare som regisserats av våra onyanserade kollegor Christopher Panov och Christian Eklöw, och den släpps på dvd idag. Den första filmen – Mördaren ljuger inte ensam – gick ju upp på bio, men de resterande fem delarna kommer alltså först på dvd och sen på Tv4.

Här ska de äktenskapliga banden mellan Anneli Hassle (Maya Hansson-Bergqvist) och Joakim Kruse (Alexander Stocks) knytas i Skoga kyrka, men brudgummen blir stående ensam framme vid altaret, för bruden dyker aldrig upp. Med uppgiven ton tvingas han förkunna för tillrest släkt och kära vänner att bröllopet är inställt. Men var har Anneli tagit vägen? Har hon fått kalla fötter och flytt eller har hon, gubevars blivit frihetsberövad eller hemska tanke, något ännu värre?

Kung2
Christer grillar Joakim till lunchen

På plats befinner sig lämpligt nog Skogas omtalade son Christer (Ola Rapace) och han är inte bara väluppfostrad och välklädd, han är också polis i den stora staden Stockholm. Vännerna litteraturhistorikern Puck (Tuva Novotny) och Eje (Linus Wahlgren) som numera också är hennes fästman hann med nöd och näppe till det stundande bröllopet, men blir nu istället engagerade i att lösa mysteriet med den försvunna bruden. Fram träder såklart intriger, en mängd olika misstänkta lokalbor, och såklart en hel del trivsamhet, för det är ju faktiskt en riktig mysdeckare det här. Jag skulle faktiskt inte ha något emot att utnämna Maria Lang-deckarna till Sveriges Morden i Midsomer – för precis som där är det inte alltid själva brottet eller mordet som är det man är mest intresserad av som tittare. Lika underhållande är persongalleriet, de fina miljöerna, Linus Wahlgrens välkammade hår och Tuva Novotnys avundsvärda 50-talsgarderob. Det är faktiskt sjukt snyggt alltihop!

Den lite kryptiska titeln Kung Liljekonvalje av Dungen bottnar för övrigt i en dikt av Gustaf Fröding och får dessutom en förklaring i filmen i sinom tid. Om du gillar genredeckare och 50-tal ska du helt klart kolla in detta – och jag tycker det är riktigt synd att Tv4 inte satsat på att visa dem på tv nu i sommar, eftersom de skulle varit perfekta för ljumma sommar-tv-kvällar.

Kung Liljekonvalje av Dungen släpps på DVD Och Blu-Ray 7 augusti

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.