Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Earth Hour – Filmer som passar en dag som denna

eh

Idag är det Earth Hour. Mellan klockan 20.30 till 21.30 uppmuntras vi att på något sätt uppmärksamma klimatförändringarna och hur vår egen roll ser ut i det hela. Vi på Onyanserat är självklart med och tycker ju såklart att vi alla ska spendera kvällen med att titta på en film eller serie som tar upp klimatfrågan på ett spännande och roligt sätt.

Har du någon egen favorit på ämnet som du vill dela med dig av?

 

THERESES VAL

ww
Waterworld

Ja, vad händer då om världen värms upp. Vad händer med all is? Jag såg ett räkneexempel på att för varje flyg som går från Sverige till Thailand så smälter det 7 kvm is på Arktis. Det betyder ju att vi kanske snart kommer att finna oss själva ute på en liten katamaran med en dyrbar krukväxt, med simhud mellan tårna och gälar bakom öronen. Kevin Reynolds vattentäckta värld i Waterworld känns plötsligt inte lika fiction som den gjorde i mitten på nittiotalet när den kom ut. Jag rekommenderar att ni ser denna under Earth Hour, och ta anteckningar, för vi svenskar kommer aldrig att släppa våra Thailandsresor.

LINDMANS VAL

TDAT

Men vad händer om det blir precis tvärtom? Tänk om alla domedagsprofetior är helt felvända. Tänk om vår samlade expertis inom klimatforskning har fått allt om bakfoten. Jorden kanske inte alls blir översvämmad utan istället täckt av is, eller rent av brinner upp.

Blockbusterfantomen och tillika kalkonkungen Roland Emmerich har sällan gjort undertecknad lycklig men han kan i alla fall ståta med att ha presenterat två olika scenarier inom området klimatkatastrof. I den horribelt usla maratonrullen 2012 räddar kineserna livet på en blaserad John Cusack och en högteknologisk Noaks Ark fylld med medelmåttor men redan 2004 kom den tydligaste klimatchocken av dem alla. Med The Day After Tomorrow tryckte tysken eco awareness rätt in i jänkarnas svulstiga hjärtan. Vi minns den domedagstyngda starten när superstormar plötsligt drar in från Atlanten för att sikta in sig på betydande landmärken, där klimax är den obligatoriska massakern på Hollywoodskylten. Med smärta i bröstet kan vi denna dag tänka tillbaka på Jake Gyllenhaals parodiska flykt över ismassorna på jakt efter penicillin, där han i en rafflande scen till och med blir jagad av kyla. Det är bara att hoppas att man, när den dagen kommer är lika snabb som Gyllenhaal så att man lika lätt kan springa ifrån den där iskalla vindpusten, genom en korridor. Pust var ordet. Och vem kan någonsin glömma de styltiga dialogerna mellan monumentalt trista karaktärer, förmodligen hopskruvade under en håltimma och självklart minns vi också det kvasidjupa överlevnadshänget på biblioteket, där nämnda karaktärer efter många och långa diskussioner slutligen bestämmer sig för att elda upp böcker för att kunna hålla värmen, detta när hela bygget är smockfullt av MÖBLER I TRÄ. Och om vi någon gång gått omkring och funderat på vilket djur som faktiskt skulle överleva en ny istid så fick vi svaret här. Vargar, fyra av dem… på en båt.

EMBLAS VAL:

brains

En sak som vi sällan tänker på när vi pratar om miljön och hur vi missbrukar jorden är förstås problemen som kan uppstå med surt regn. Det finns en rad filmer som tar  upp vad vi i värsta fall kan stå inför, till exempel Return of The Living Dead. Naturens värsta hämnd: att vända sig emot oss – genom att använda oss själva som vapen!

Ok, jag fattar förstås att det filmerna ovan möjligen är mer rimliga som dystopier men tänk på’t: självklart är vi ett resultat av vår miljö. Det handlar ju inte bara om smälta isar och dålig luft – vi påverkas ju själva av gifterna vi förstör miljön med. Mitt hetaste är i alla fall att köpa Herman Geijers bok Zombieöverlevnad för att vara på den säkra sidan. (Vill du läsa mer om den kan du kika HÄR.)

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.