Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

En doldis värd att hylla: Gary Cole

En skådis som varit med ett bra tag men som fortfarande får många att utbrista ”Ja men vänta nu, det är ju han! Den där snubben som varit med i…. ja,var fan har jag sett honom nu igen? Just det, det är ju han den där odrägliga chefen i Office Space! Med vad är det han heter?” Visst känns resonemanget igen? Det finns ett par skådisar som för den stora massan är förknippade med en specifik karaktär men har gjort hejdlöst många roller genom karriären, dessutom fantastiskt bra sådana till råga på allt. Gary Cole var under många år för mig lika med Lumbergh. Ni vet, den avslappnade men samtidigt skitnödiga hållningen, färgglad skjorta med cut-away-krage, stabil slipsknut, välmatchade hängslen, kaffekopp i handen och framgångsfrilla “Hello Peter, whats happening? Ummm, I’m gonna need you to go ahead come in tomorrow. So if you could be here around 9 that would be great, mmmk… oh oh! and I almost forgot ahh, I’m also gonna need you to go ahead and come in on Sunday too, kay. We ahh lost some people this week and ah, we sorta need to play catch up.” Det är bara att slänga ut det, Cole var briljant i Office Space men karln har gjort oändligt mycket bra efter det och förtjänar en hyllning för lång och trogen tjänst.

För vissa är Gary Cole för evigt förknippad med rollen som Nighthawk, Jag var själv lite för färsk när Jack Killian var i hetluften. Visst såg jag väl ett par avsnitt av Night Caller, serien med den åttiotaligaste loggan efter Miami Vice och har också försökt dyka in i serien i efterhand men kände väl inte att den låg högst upp på prioriteringslistan, i synnerhet inte med det utbudet som ständigt matas ut men det råder väl knappast något tvivel om att han slog igenom med dunder och brak i rollen som radiopratare. Tre säsonger hann det bli innan serien lades ner av något oklara skäl.

American Gothic däremot, den sträckglodde jag på för en herrans massa år sedan och Cole var som klippt och skuren i rollen som Lucas Buck. Egentligen hade jag väl inga större förväntningar på en serie där stadens sheriff satt på övernaturliga krafter men jag måste säga att det verkligen flög. Det här var dock ännu en av alla de där serierna som fick något av en kultstatus först efter att den lagts ner. Det blev bara en säsong men vilken säsong det var!

West Wing är en annan hyllad serie där han visserligen hade en mindre roll även om han de facto var vicepresident men Cole var lika stabil som vanligt. Sen skall vi givetvis inte förringa Entourage där han också glänste i en biroll, eller Suits, the Good Wife, eller Veep, eller Desperate Housewives och så vidare och så vidare. Det är inga dussinproduktioner direkt.

Nu för tiden figurerar han mest i animerade filmer och han har faktiskt varit med i flertalet av mina personliga favoriter vilket väl säger en del om god smak. Jag älskar till exempel Archer, Bob’s Burger, Harvey Birdman och F is for Family. Kikar man in på IMDb har han varit med i 165 produktioner, varav många löper över flertalet säsonger så Gary Cole är väl kanske kungen av biroller men ändå finns det knappt någon som kan droppa karlns namn när man ser honom leverera i roll efter roll så lägg det minnet nu, en gång för alla. Gary Cole.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."