Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

En hyllning till det stadiga kameraarbetet

Det finns superentusiaster kring det mesta, och på sidan steadishots.org samlas de som vurmar extra för steadicams. En steadicam är något så sexigt som ett kroppsmonterat bildstabiliseringssystem för film- och videokameror, och är en teknisk innovation som haft enorm betydelse för filmfotot. Innan steadicamen uppfanns på 70-talet fanns det två olika sätt att filma så kallade åkningar – antingen med handkamera, vilket resulterar i skakiga rörelser, eller med en dolly – en kameravagn där rörelsen begränsas av hur långt spåret är och hur plan ytan är under vagnen. Men med en steadicam som fotografen hänger på sig själv absorberas en stor del av de vibrationer och skakningar som uppkommer, åkningen blir mycket jämnare och lättare att filma, och möjligheterna att göra specifika filmningar var inte längre lika begränsade.  Något som utnyttjats i många klassiska filmscener, som till exempel i den scen från Stanley Kubricks The Shining som bilden här ovan kommer ifrån, där den lille killen cyklar runt i korridorerna på det läskiga hotellet.

På steadishots.org har entusiasterna rankat de bästa steadicam-klippen, och utifrån det urvalet har en annan entusiast, Larry Wright , klippt ihop denna hyllning till det stadiga kameraarbetet – The Art of Steadicam.

The Art of Steadicam from Refocused Media on Vimeo.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.