Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

En kulturinstitution går i graven

IMG_9355_1

Videobutiken Casablanca i Stockholm lägger ned. Till sist. Den stod emot 10-talets nedladdningshysteri, men när streamingtjänsterna poppade upp blev det uppenbarligen för mycket.

Butiken på Sveavägen 88 har existerat i 30 år. År 2008 genomgick den en viss uppfräschning när den förre ägaren, proggaren Ragnar Borgedahl (Hum hum från Humlegården), sålde butiken till ny ägare. Men den var fortfarande ett vattenhål för cineaster, det digra utbudet av gamla filmer bestod någorlunda intakt. Och det är också just därför undertecknad ofta gick dit – utbudet. Men också det faktum att det är ett större nöje att leta efter guldkorn rent fysiskt än att motionera scroll-hjulet på musen. Gamla filmer är också något som lyser med sin frånvaro hos streamingtjänsterna. De har bara gått att få tag i olagligt – i viss mån, för också där har utbudet varit skralt. Casablanca hade också ett snitsigt katalogiseringssystem, med hyllor som ”Kult”, ”För finsmakaren” och ”Filmtips”. Ett enkelt sätt för den intresserade att finna något av värde. Filmtipsen var givetvis inte heller något som tagits fram av en förvirrad tonåring à la personalen på Hemmakväll. Utan faktiskt framtagna av genuint filmintresserad personal.

IMG_9360 kopia

De senaste åren var Casablanca inblandat i ett debacle gällande förseningsavgifter. Man samarbetade med ett ljusskyggt inkassobolag som körde med diskutabla metoder. Kanske var det ett desperat sista försök att få verksamheten att gå runt. Förseningsavgifterna var tydligen omfattande. En anställd kände sig bara uppgiven kring allt detta när jag pratade med hen, antydde att det inte var mer än rätt att Casablanca drev in skulderna på sättet de gjorde. Det kan väl diskuteras.

Min huvudsakliga oro är just inför det kvalitativa utbudet. Visst finns det också ett obehag inför att en era tycks ta slut – den där filmen var någonting fysiskt. Men det tjänar knappast till att krampaktigt hålla fast vid det förflutna och orera om bevarande. Det kapitalistiska systemet består i kreativ förstörelse. Något dör och någonting annat växer fram. Ofta är situationen sådan att det nya och det gamla har olika respektive upp- och avigsidor. Marknaden bestämmer. Sedan är marknaden långt ifrån ideal (läs: TV4 är framgångsrikt), men det är det system som valts av makten. Och så får det väl vara så länge. Det är bara hoppas att det växer fram en streamingtjänst värdig Stockholms rådvilla cineaster. Det kan ju tänkas en filmtjänst motsvarande Beats Music, som via algoritmer anpassar musiktips till konsumenterna – även om jag är skeptisk till ”rationella” och ”matematiska” kulturråd.

Förhoppningsvis kommer streamingtjänsterna också ta död på vedervärdiga fenomen som videokedjan Hemmakväll – retrogodiset kan någon annan affär gott ta hand om. Det är ju synd om anorektiskt filmutbud ska vara vägen till framgång.

Själv fortsätter jag låta mig latmatas av skräp via några enkla klick på datorn. Bekvämt, och begränsande.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *