Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

En Onyanserad Jul

Xmas1

Ah, äntligen juletider. Familjen är samlad framför Kalle Ankas Julafton och snön ligger vit på taken (nåja). Hushållsbudgeten är sprängd för flera månader framöver, granen är klädd och farsan smyger ut för att köpa tidningen precis innan Tomtefar bankar på dörren. Ja men visst är det något magiskt över julen ändå. Filmerna som visas är mysiga komedier från USA med kulörta lampor och snöflingor stora som tefat. Vår julgran ser ut som ett skämt i jämförelse med barrträden som växer i Disneys värld men vi är glada ändå. Det är ju trots allt jul. Men om man inte vill se traditionella filmer som Ett Päron till Farsa firar jul, Love Actually, Elf, Frosty och Rudolf med Röda Mulen, vad har man då för alternativ? Vill du hellre ha hårda klappar än mjuka? Vill du välkomna mörkret och se se något riktigt annorlunda för att bryta av från uppesittarkvällar och julkonserter med Peter Jöback och Carola? I år har tydligen även Takida rest land och rike runt för att sjunga om spår i snön och att man kommer hem till jul. Nej, ibland kan det helt enkelt bli för mycket av det goda och därför kommer här ett par tips på hur man firar en lite mer onyanserad jul.

Santa Claus (1959)
Santa Claus (1959)

Det är Santa vs. Satan när det brakar loss i en rejäl beef mellan två giganter. Det finns så många störande moment i Rene Cardonas film att det är svårt att bara välja ut bara ett så ni får helt enkelt ta mitt ord för det och kolla in denna riktigt sunkiga B-film. Marknadsförd som ”an enchanting world of make-believers” är det här inget annat än en spårad maktkamp mellan Jultomten och Satan själv, som med god hjälp av sin genomonda hjälpreda Pitch försöker förstöra allt vad julstämning heter och de drar sig inte för något, inte ens att kalla tomtefar för en kallblodig mördare.

BS1
Bad Santa (2003)

Förmodligen tidernas mest stötande julfilm. Billy Bob Thornton gör sitt livs roll som Willie, den mest bittra, kriminella, cyniska, alkoholiserade, kedjerökande, svärande skitstövel till jultomte världen har skådat. Bad Santa är den ultimata filmen för alla som hatar julen. En modern klassiker, perfekt att avnjuta till kvällscognacen. Se bara till att barnen har gått och lagt sig.

You Better Watch Out (1980)
You Better Watch Out (1980)

Julen går grindhouse när vi får blicka in i en uppenbart sjuk hjärna och hans uppdrag inför julen. Glöm ”jag såg mamma kyssa tomten” för Harry gick det betydligt längre än så och nu går han Norman Bates över hela högtiden. Blodigt värre blir det när Harry, utklädd till tomte går bärsärk och slaktar alla i sin väg.

Black Christmas (1974)
Black Christmas (1974)

Bob Clark gjorde Halloween-rysare innan John Carpenter trädde in i handlingarna. Black Christmas, mer känd som Stilla Natt Blodiga Natt är storyn om en psykopat som i bästa juletid terroriserar en skola med unga damer. Blodisande julslasher när den är som bäst. Se originalet, inte den fruktansvärda remaken från 2006. Då riskerar du att förstöra hela julen.

Santa Claus Conquers the Martians (1964)
Santa Claus Conquers the Martians (1964)

Med en rating på strax över hos IMDb kvalar Santa Claus Conquers the Martians in som en av tidernas lökigaste julrullar. Någon stjärna har dessutom haft den oerhört dåliga smaken att översätta filmen till Jultomten Fixar Allt. Jo, man tackar. Det här är en av de där filmerna där skaparna förmodligen hade en idé om att göra en film om värme och julefrid med en twist men oj vad fel det gick. Det var sextiotal och det är inte utan att man undrar vilka droger de gick på då. Så här ligger det nämligen till. Barnen på Mars är besatta av Jultomten som de har sett på kapade TV-kanaler från Jorden. Deras snälla grönhudade päron ser lyckan i sin avkommas ögon och beslutar sig för att kidnappa tomtefar så att han kan sprida julglädje på den röda planeten men en svartsjuk marsian går bananas och försöker förstöra hela familjefesten.

Brazil11
Brazil (1985)

Brazil är väl ingen julfilm tänker du nu men faktum är att Terry Gilliams dystoptiska mörker spelades in i juletider och den är full av referenser till den käraste av högtider. Inte minst kommersialiseringen som ständigt står i fokus. I en minnesvärd scen ser vi även Mr .Helpmann hälsa på Sam i sanatoriet klädd som jultomten. Genom att kalla den för julfilm ger jag mig också själv tillåtelse att utse Brazil till världens bästa film om julen. Bara en sådan sak.

Santa With Muscles (1996)
Santa With Muscles (1996)

Ingen jul utan Hulk Hogan. Jodå, det här är en film för hela familjen. Förutsatt att man inte har något emot att hjärncellerna sakta dör vill säga. Det här var från tiden då Hulk Hogan klamrade sig fast vid idén om att han hade det där extra som krävdes för att kunna gå hela vägen mot oscarsstatyetten. Han skrev på för Santa with Muscles och väntade på att telefonen skulle börja ringa. Titeln säger väl det mesta om kvallen men det här är en story om en miljardär som plötsligt drabbas av amnesi och börjar tro att han är tomtefar. Det hela slutar i slagsmål med skurkar och sega moralkakor för barnen att sätta i halsen. I en av rollerna ser vi en ung Mila Kunis och visst, hon är väl inte ett stenkast från en Oscarsnominering direkt men vi kan väl ändå konstatera att hennes skådespelarkarriär i alla fall har gått betydligt bättre ändå. Kul också för en Göteborgare att Don Stark är på rollistan.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."