Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

En titt på några av höstens svenska premiärer

Filmhösten 2013

I måndags presenterades alla svenska filmer som har premiär under hösten, på Filmhuset i Stockholm.  Och det finns så klart en hel del att se fram emot!

Flera intressanta dokumentärer, till exempel Nahid Persson Sarvestanis My Stolen Revolution (där hon försöker leta upp de vänner som överlevde den Iranska revolutionen, och kämpar med känslan av att ha övergivit sin bror, som senare avrättades), och Linda Västriks De dansande andarnas skog, som Måns Lindman recenserade här på Onyanserat redan i februari.Två andra filmer har vi också redan recenserat: Snabba Cash livet deluxe och Monica Z.

Längst ner i inlägget finns listan över alla svenska höstpremiärer, men nu tänkte jag att vi skulle ta en titt på några av de mest omtalade filmerna, som det dessutom finns trailrar till.

Vi är bäst – Lukas Moodysson

Det var längesen vi såg nåt från Lukas Moodyson nu!  Så det är klart att det ska bli riktigt kul att se hans nya film Vi är bäst, som är baserad på ett seriealbum av frun Coco Moodysson. Det utspelar sig i Stockholm 1982, och handlar om tre 13-åriga flickor som drömmer om att starta ett punkband, trots att alla säger att punken är död… När jag såg de första klippen från filmen var det något med tonen som inte riktigt fastnade, men nu när jag ser trailern tror jag ändå riktigt mycket på detta. Jag menar, det är ju Moodysson och coola punktjejer, vad kan gå fel?

Hotell – Lisa Langseth

Lisa Langseths första film Till det som är vackert blev Alicia Vikanders genombrott, och nu är hon typ överallt och har dessutom en Hollywood-karriär i gång.  Jag har tyvärr fortfarande inte sett den filmen, den står på min att se-lista, så vet ju inte riktigt vad man ska förvänta sig av Langseths nya film Hotell (också med Vikander i huvudrollen), som handlar om en grupp människor som tar den psykiska hälsan i egna händer genom att ta in på hotell tillsammans. Trailern ger mig både positiva och negativa vibbar på nåt sätt. Världspremiär får den i alla fall på kreddiga Toronto Filmfestival.

Ömheten – Sofia Norlin

Ömheten är Sofia Norlins långfilsmdebut, och också den första filmen som producerats med stöd av Stockholms Filmfestivals långfilmsstipendium som enbart ges till kvinnliga filmare. Här ser vi Sebastian Ornäs somguldbaggenominerades för ”Sebbe” och Lina Leandersson från ”Låt den rätte komma in” spela ungdomar i Kiruna som brottas med vardagsbekymmer samtidigt som staden ska flyttas. Det ser fint ut, men trailern ger inte så mycket hum om vad det handlar om. Men fina bilder, ingen tvekan om det.

Hundraåringen – Felix Herngren


Och så har vi den här då, som inte ens är en riktig trailer utan bara ett kort klipp. Men det kan ju va värt att ta med, bara för att vi ska få se om de har lyckats eller inte med att sminka Robert Gustafsson till 100-åring. Vad tycker ni? Lyckat, eller Benjamin Button-varning? Detta är alltså filmatiseringen av Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. En bok som varit jätteomtalad och sålt mycket, men som jag inser nu att jag egentligen inte har någon aning om vad den handlar om… Och eftersom det som sagt inte finns en riktig trailer än så var inte detta klipp så mycket till hjälp på just det området heller.

Svenska filmpremiärer

AUGUSTI

16 Second Class
23 Familjen Persson i främmande land
23 Hokus pokus Alfons Åberg
30 Snabba cash livet deluxe

SEPTEMBER

6 Dom andra
13 Monica Z
27 Belleville Baby
27 Skumtimmen
27 Prick och Fläck – på fläcken
27 I lodjurets timma

OKTOBER

4 Hotell
11 Vi är bäst!
18 My Stolen Revolution
18 LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet
25 IRL

NOVEMBER

1 Efter dig
8 Mig äger ingen
15Ömheten
15 Återträffen
29 De dansande andarnas skog

DECEMBER

25 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
25 Sune på bilsemester
25 Emil & Ida i Lönneberga

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.