Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Ennio till Sverige!

Woop woop!
Woop woop!

Ennio Morricone kommer ÄNTLIGEN till Sverige – närmare bestämt till den eminenta huvudstaden den 28 november senare i år (Torka tårarna GBG). Konserten ingår i hans pågående turné ”The 60 years of music tour” som inkluderar Maestron själv tillsammans med 200 musiker och sångare. Med en låtskatt som sträcker sig över 60 år så kommer detta helt klart bli en av årets absoluta höjdpunkter. Trailer till det hela kan ni se nedan:

Ennio, som nyligen vann en Oscar för bästa filmmusik i The Hateful Eight, är inne och spinner på sitt 87:e levnadsår så att kroppen börjar bli lite trött är inget konstigt men jag uppmanar verkligen varenda människa att ta chansen när den kommer – boka biljetter till dig själv eller varför inte föräldrarna som garanterat känner igen musiken.

Personligen har jag TVÅ gånger bokat resor utomlands (Nïmes i Frankrike och det lite mindre dramatiska Helsingfors i Finland) för att se denna gubblegend och båda gånger har jag möts av beskedet om att Ennios rygg inte pallar trycket vilket såklart resulterat i en sönderslagen dörr eller två.

Det finns nog ingen som inte kommit i kontakt med hans musik vare sig dom vill eller inte. Kanske är det Ecstasy of Gold, någon spaghetti-westernrulle eller genom Once upon a time in America? Av alla låtar som kommer framföras hoppas jag personligen på dessa tre (små spoilers såklart):

Cinema Paradiso – Main Theme

Ovan en av filmvärldens vackraste scener när huvudkaraktären Toto, som vuxen, får se alla bortklippta scener från filmerna som han växte upp med. Alla förbjudna scener som han tillsammans med maskinisten Alfredo aldrig fick se på grund av kyrkans censur. Musiken frammanar inte bara nostalgi men även glädje blandad med sorg – en stormande känslokavalkad utan dess like. En av världens vackraste filmer som förgylls med världens vackraste filmmusik helt enkelt.

 

Sacco e Vanzetti – Here’s to you

Kan väl direkt kasta in att jag absolut inte sett rullen men fokuset ligger ändå på musiken. Balladen om Sacco och Vanzetti är en hyllning till två anarkister (Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti) som 1920 dömdes till döden i USA i en mycket ifrågasatt rättegång. Rättegången mot de båda var i mångas ögon en fars och att de dömdes för sina politiska ståndpunkter och inte för det aktuella brottet (rån och mord). Låten har använts flitigt i andra filmer för att visa på utsatthet eller ett utanförskap på grund av något en tror på.

Maddalenna – Chi Mai

Chi mai har även den använts i ett flertal filmer (kanske mest populär i The professional) och även gjorts i en mängd utföranden. Vemodig, enkel och galet vacker men samtidigt unik så är detta en av de jag hoppas på mest. Troligen kommer den få stå tillbaka för de mer kända låtarna men en kan alltid hoppas.

Är ni såna som gillar att attenda saker på Facebook så har ni eventet här eller så kan ni köpa biljetterna här när dom släpps nu på fredag (den 22:a). Ses i november vänner!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.