Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Filmdomstolen: Eduardo vs. Beck

Filmdomstolen3

Anklagad: Eduardo Alarcon Klein

Försvar: En dubbad tysk

Åklagare: Måns Lindman

Brott: I samband med nyhetsflashen om åtta nya filmer med kriminalkommissarie Beck passade den åtalade på att vidhålla att Beck är en fullgod och värdig TV-underhållning.

Hur finner sig den skyldige: Den dubbade tysken låter meddela att Eduardo erkänner sig skyldig till anklagelserna men samtidigt är rättssalen inte helt säker på att det är vad som sägs. Läpprörelserna stämmer helt enkelt inte överens med orden. Eduardo ombeds därför nicka istället. Han skickar också via sitt ombud fram en papperslapp till podiet där det med vinglig handstil står att läsa ”Jag vet vem som mördade Palme”

Bakgrund: Åklagaren medger att Beck en gång i tiden var spännande och nyskapande men det var på den tiden böckerna låg till grund för filmerna. Vem minns inte Mannen på Taket? De åtta första nyinspelningarna höll väl också men sen hann det hela stagnera och nu har man harvat runt i samma mordgåtor, med samma griniga och utbrända gubbar i decennier. Då var det habila insatser från Gösta Ekman, Kjell Bergqvist och Rolf Lassgård. Nu ser vi en allt tröttare Peter Haber som konstant går ut i media och säger ”Nej, nu får det räcka. Det blir inga fler Beck” men det är klart, räkningarna skall ju betalas. Vid hans sida, en ständigt skitförbannad Mikael Persbrandt som likt en burlesk polisversion av Kapten Haddock raljerar högljutt både på och utanför jobbet. Det är rövhål här och slå in pannben där. Roligt i början, Efter 300 filmer? not so much.

Då var mordgåtorna intrikata och hade mening. Nu går det på rutin och den misstänkte tar sitt liv eller blir skjuten i slutet. Det är enklast så. Nej du Eduardo, mycket kan du kalla Beck men fullgod och värdig TV-underhållning, det är en ren lögn och det vill jag poängtera kära jury, att lögner, det tolererar vi inte är i rättssalen eller hur? Nå, vad har du att säga till ditt försvar Eduardo?

 Försvar: Den åtalade visar en Facebook-sida med namnet ”Grannen i Beck”. Sidan har nästan en kvarts miljon anhängare. Han bläddrar också febrilt i TV-bilagor åtta år tillbaka i tiden och pekar ivrigt med pekfingret. ”Se här! Här är beviset!” Den åtalade hävdar att om en TV-kanal har visat samma filmer år efter år så måste det vara bra TV. Roligt i början, Efter 300 filmer? – very much! Han viskar något i örat på den dubbade tysken och kallar in seriens stolthet, Gunvald Larsson som vittne. Han beskrivs som stöttepelaren och själva grundämnet i filmerna.

– Var vänlig att uppge ditt namn för rätten.

– Du kan få en tandläkarräkning på åttatusen om du inte håller käften!

– Hur känner du den åtalade?

– Den där jävla slipsfittan? Han skall bara hålla käften!

– Men Gunvald, den åtalade försöker ju försvara dig här idag.

– Jag skall tvångsmata dig med nitroglycerinkabbar om du inte håller käften!

– Inga fler frågor.

Åklagaren: Som ni märker, kära jurymedlemmar så är det så här man har byggt upp varumärket Beck. Genom att på bästa sändningstid, klockan 20.00 varje söndag hjärntvätta svenska folket att Beck skulle vara, hur var det nu, fullgod och värdig TV? Nej, nu skall vi sitta där i soffan med en bytta Ben & Jerry’s och titta på simpla mordgåtor och lyssna på svordomar och könsord med familjen. Jag ber er, kära jurymedlemmar att tänka tillbaka på den senaste Beck-filmen ni såg och försöka komma ihåg vad den handlade om. Klarar ni det? Ja, då kanske Eduardo här skall gå fri men om ni sitter där som levande frågetecken, då är det bara att fälla!

Juryutlåtande: Ingen i juryn kom ihåg ett enda brottsfall sedan Spår i Mörker och Eduardo har därmed funnits skyldig på samtliga åtalspunkter med följande motivering:

Trots att Eduardo har en poäng med att Beck en gång i tiden levererade skarpladdad underhållning med enkla medel så räcker inte det för att frikänna. Man kan som bekant inte leva på gamla meriter och nu när till och med Gunvald Larsson har tappat stinget så finns det inte mycket kvar. Det blir mest knallpulver av det hela.

Domstolen dömer:

Eduardo skall för Onyanserats räkning ta en selfie tillsammans med sin Beck-box och recensera följande tre Beck-filmer.

I Guds Namn

Den Japanska Shungamålningen

I Stormens Öga

Fotnot: Gunvald Larsson lämnade rättssalen i vrede och skrek till domaren att han var ”både idiot och jävligt ful” och att han skulle ”hålla käften” på vägen ut.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."