Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Filmdomstolen: Lindman Vs Cage

domstol

Det råder, som på alla redaktioner värda namnet, diskussion om vad som är bra film, bra skådespel m.m – en nyttig och inte minst kreativ process. Dock finns det några små diskussioner som förekommer mer frekvent än andra. Till en början roliga och harmlösa men i slutändan tidsödande och en källa till illa dold aggression recensenter emellan. Redaktionen har nu tröttnat på de eviga dispyterna och inrättat en egen filmdomstol där tvistemål slutligen kan komma till ända.

Först ut är Måns Lindman som under en längre tid förklarat sin avsky för Nicolas Cage. Hintarna har kommit lika ofta som dom är illa dolda. Fastän andra på redaktionen påpekat att Cage har bra filmer på sitt CV så är Lindman obeveklig. Vi ger er nu en exklusiv inblick i våran domstol här på kontoret. Varsågoda.

”All rise!” 

domare1

Anklagad/Försvar: Måns Lindman (reprensenterar sig själv)

Åklagare: Eduardo Alarcon Klein

Brott: Vidhållit att Cage, Nicolas aldrig gjort en bra film. Någonsin.

Hur finner sig den skyldige: Lindman erkänner sig skyldig till anklagelserna men hävdar att  det snarare vore ett brott att hävda motsatsen. (Lindman tuggar förnöjt på ett äpple när han uppger detta (sekreterarens anmärkning)).

Bakgrund: Åklagaren medger att Cages karriär, speciellt den senare delen efter den personliga konkurs skådespelaren satte sig i efter ett antal mindre genomtänkta fastighetsaffärer, utgjorts av mindre väl valda roller. Rollerna från 2005 och framåt är en sorglig utveckling av en, en gång stor mans fall till att utgöra något som inte ens skulle platsa i en statistroll i en Johan Falk-film. Dock så går det inte förneka att Cage stundtals inte bara utgjort ett säreget skådespel utan även varit en drivande faktor till till flertalet filmers framgång och minnesvärdhet.

Försvar: Lindman visar en obskyr mängd med scener från Wickerman och Vampire’s Kiss. Fallet är ett s.k. open-and-shut-case enligt den åtalade. Lindman hävdar vidare att Cage utgör definitionen av en man som inte kan agera och som dessutom spelar över:

Han har, och Lindman citerar här sig själv:

En horribel smak när det gäller val av både roller och frippa. Visst, nyanserna må vara många och stora men vad har det för relevans när i princip allt är dåligt? Man kan faktiskt inte polera upp en bajskorv som uttrycket mycket riktigt förtäljer. Cage är till skådespeleriet vad M. Night Shyamalan är för regissörer. En kille som någon gång hade en lyckoträff och nu lever på gamla meriter, jävligt gamla.”

 Åklagaren: Cage karriär är av den brokiga naturen – ömsom briljant och minnesvärd i Leaving Las Vegas ömsom minnesvärd för sin ”insats” i exemplevis Ghost Rider. Karriären har alltid gått i vågor men med tiden har pendeln gjort längre och längre stopp på den kvalitetsfattigare sidan av vågen. Åklagarsidan har fortfarande ett hopp för mannen som en gång utgjorde ett dragnamn på filmposterna men med tiden så blir pendeln allt tyngre och tyngre och hoppet om ett remarkabelt återtåg allt mindre och mindre.

Med detta sagt så får vi inte förglömma vilken kapacitet som Cage faktiskt har och inte bara i sina rolltolkningar utan även det mod i de rollval som görs – den bredd av karaktärer och tolkningar som han gjort är det få som kan göra hävd på. Cage hade en gång i tiden både mod och talang – tyvärr så har bara den förstnämnda varit närvarande de senaste åren. Detta skall dock inte förminska de insatser soch den betydelse som Cage de facto har haft för film och oavsett vad man tycker så finns det ingen som är som han. Ett unikum om man så vill.

No one loses his shit like Cage!’

Nicolas Cage Fame Quotes 1

Juryutlåtande: Lindman har funnits skyldig på samtliga åtalspunkter med följande motivering:

Trots att Lindman har en poäng med att Cage inte bara sänkt utan även raserat hela filmer med notoriska överspelningar och horribla rolltolkningar så är slutsatsen att basera Cages insats på exempelvis Wickerman inte tillräcklig utan även felaktig. Istället skall de sättas i relation till de rolltolkningar som Cage utgjort i bl.a. Leaving Las Vegas, Matchstick Men och Lord Of War. Filmer som inte skulle vara de minnesvärda filmgärningar de är idag utan hans insatser.

Domstolen dömer:

Lindman skall under de kommande 6 månaderna konstatera för, nuvarande och kommande, sociala kontakter att Cage utgjort ett oumbärligt formidabelt element som varit essentiell för följande filmer (oavsett deras egentliga kvalitet):

Gone in 60 seconds

Con Air

Ghost Rider: Spirit of vengeance

Utöver ovan nämnda straff skall Lindman även uttrycka (högljutt) sitt missnöje med att Tim Burtons version av Superman med Cage inte blev av. Sistnämnda skall vidhållas på obestämd tid.

Fotnot: Försvaret hävdar att domen är ett grovt rättsövergrepp. Man påstår sig också ha hittat förbisedda bevis i både Snake Eyes och Kapten Corellis Mandolin och kommer därmed att lämna in en överklagan.

Domstolen har försökt nå Cage utan framgång. Hans agent svarar att hans klient för tillfället är onåbar då han jobbar med att spela in en nyversion av ’Roots’ där han själv ikläder sig rollen som Kunta Kinte. En produktion som fortfarande söker finansiärer men rykten gör nu gällande att Michael Bay är intresserad om han får spränga något stort och svindyrt i luften.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.