Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Filmhistoria och mord på Svt i sommar

midsomerSommar och tv kanske inte är en given kombo, men å andra sidan – ledighet kombinerat med regn kan ju vara den perfekta förutsättningen för att parkera sig i soffan, och vi bor ju faktiskt i Sverige… Svt presenterade igår eftermiddag sitt sommar-program, och det är en blandning av gammal skåpmat, klassiska sommarserier och en del riktigt intressanta grejer.

Givetvis blir det nya mord både i södra England och på Sicilien. Man kan ju säga vad man vill om kvaliteten på deckarserierna Morden i Midsomer och Kommissarie Montalbano, men banne mig om de inte nästan hör till sommaren . För egen del har vinjettmelodin till Morden i Midsomer numera lika mycket sommarstämning som den till Sommar i P1, och visst kan jag tänka mig att underhålla mig med lite osannolika mordgåtor på tisdagskvällarna även denna sommar.

Några andra dramaserier som kommer visas är Bates Motel (en slags prequel till Hitchcocks Psycho), franska Gengångare (som verkligen rekommenderas, om man missat den på Svt Play tidigare!), brittiska kostymdramat The Paradise och den tyska serien Krigets unga hjärtan. Och säsong 4 av True Blood, men det känns ju inte så nytt (säsong 6 har premiär på HBO om en dryg månad).

På filmfronten är det desto mer intressant. Dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani uppmärksammas med visning av hennes filmer – Drottningen och jag, I livets slutskede, Prostitution bakom slöjan och Fyra fruar och en man – fyra söndagar i rad med start 28:e juli. Varje torsdag under sju veckor bjuds tittarna på dox-favoriter, som Drottningen av Versailles och Senna. De krockar dock med Hitchcock-satsningen, där fyra filmer av deckarmästaren visas på den motsatta kanalen.

Men det som mest väcker mitt intresse är serien The Story of film – en femton delar lång dokumentärserie om filmens historia! Älskar sån här matig infotainment, och hoppas verkligen att den är bra. I anslutning till serien visar Svt:s Filmklubben också flera filmklassiker, som man får anta omnämns i serien, såsom Chaplins son och Dimmornas kaj.

Enda nackdelen med bra tv på sommaren är dock att det är så lätt att missa den!

Mer ur Svt:s sommarprogram kan du se här.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.