Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Filmtips på Way Out West 2019

Förutom musik är även Way Out West synonymt med film. Faktum är att Way Out West är Sveriges tredje största filmfestival med sisådär 35-40 filmer varje år med fokus på musik och samhällsfrågor. Precis som tidigare år innehåller programmet en hel del spännande premiärer och intressanta filmer, och här är några utvalda tips.

The Dead Don’t Die

Jim Jarmusch hoppar på zombie-vågen med den här skräckkomedin där döda börjar kravla upp ur sina gravar. Med insatser från bland andra Bill Murray, Tom Waits, Tilda Swinton, Iggy Pop och Steve Buscemi lär det hela kunna bli sevärt. Nordisk premiär.

Hail Satan?

Dokumentär om The Satanic Temple, en amerikansk rörelse som med uppmärksammade politiska aktioner skapar debatt om diverse spörsmål som religiös frihet och korrumperade myndigheter. Frågan är väl om det verkligen är satanister bakom det här, eller om det bara är en mediamagnetisk ploj. Men för den som vill träffa någon som kanske är satanist är en av grundarna närvarande vid visningen för en frågestund efteråt.

The Heart is a Drum

Dokumentär av Jacob Frössén om den tyske musikern Klaus Dinger. Med bakgrund om än kort i Kraftwerk, och i krautband som NEU! har han influerat flertalet stora artister med sitt repetitiva trummande, ”motorik”. Här får vi också inblick i en kärlekshistoria han hade på sjuttiotalet med en svensk kvinna. Frössén har tidigare gjort dokumentärer om andra personliga musikfavoriter som Henric de la Cour och Olle Ljungström så den här filmen missar jag inte.

Revenge of the Diva

En dokumentär om hovsångerskan Siv Wennberg som tydligen var ett stort namn inom opera på sjuttiotalet. Uppenbarligen ville hon inte följa normer, var möjligen för obekväm, och efter uteblivna gig föll hon snart i glömska. Verkar vara en färgstark karaktär, och denna film bjuder nog på en del skratt och kanske också en upprättelse för Sivandivan.

New Order: Decades + Suede: The Insatiable Ones

Mike Christie kommer med två rykande musikdokumentärer om New Order och Suede.

Decades verkar innehålla mycket konsertklipp, från tiden som Joy Division och framåt, där dagens New Order reflekterar över bandets historia.

The Insatiable Ones verkar vara en massiv genomgång av hela Suedes karriär, och brutal ärlighet och humor utlovas. Låter lovande, och intressant om ett av de största banden i britpopens historia.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.