Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Filmtips på Way Out West

way-out-west-2015

Med runt 40 filmvisningar och därtill en del intressant musik som också lockar (jo, det finns faktiskt annat än film) kommer Way Out West i vanlig ordning bli en logistisk utmaning där man gärna skulle vilja vara på flera ställen samtidigt.

Dokumentärt verkar det finnas ett tema om mänskligt förfall och destruktivt artistleverne. I filmerna om Amy Winehouse (Amy), Kurt Cobain (Cobain: Montage of Heck), Brian Wilson (Love & Mercy, spelfilm) och Elliot Smith (Heaven adore you) lär man få ta del av plågade själar, dramatiska fyllor på knark och whatever, och liv som alltför tidigt ryckts bort (även om Wilson faktiskt lever fortfarande).

Då utgår jag från att Marie Fredriksson och Per Gessle levde ett betydligt lugnare artistliv med Roxette. Jonas Åkerlund har fått 180 gamla VHS-band med material från deras glansdagar som han har klippt ihop till Roxette Diaries.

En konstnärlig film verkar vi hitta i Station to Station där 62 en-minutersfilmer satts samman i ett kollage som sägs utforska kreativitet på ett spektakulärt sätt. Medverkar gör bland andra Beck, Patti Smith och Giorgio Moroder.

Way Out West uppfattar jag som en organisation som gärna uppmanar och utmanar till mer reflektion och samhällsdebatt. I dokumentären How to change the world skildras historien om Greenpeace uppkomst, och i dokumentären Taikon uppmärksammas den romska författaren och medborgarrättskämpen Katarina Taikon.

När det kommer till spelfilmer finns det också där en bra blandning. Bland annat har den svenska roadmovien Odödliga världspremiär, brittiska dramat The Falling med Maisie Williams aka Arya Stark har Sverigepremiär, och om nu någon missat att se Ex Machina vid det här laget ges här en chans till.
Nedan har jag valt ut tre filmer jag inte tänker missa i alla fall.

twisted-sister

We are Twisted Fucking Sister!
Hann inte med denna på Göteborgs Filmfestival tidigare i år, men nu jäklar. Pudelrock, hårsprej, Dee Snider. Bring it on. Kan vara Spinal Tap på riktigt, det här.

Visas torsdag 16.00 på Capitol och fredag 19.45 i Filmtältet

 

turbo-kid

Turbo Kid
Av beskrivningen att döma kan det här vara galet bra. Post-apokalyptisk skildring av framtiden 1997 (!) där en BMX-beriden kille från 80-talet som gillar serietidningar måste steppa upp och bli superhjälte. Luktar Kung Fury-klass lång väg, och det vore lysande.

Visas torsdag 15.30 på Hagabion 1

 

the-damned

The Damned: Don’t You Wish That We Were Dead
Har ingen koll på dessa punkare, men jag verkar inte vara ensam. Denna dokumentär uppmärksammar att punkpionjärerna The Damned länge var ignorerade trots att de spelade in en skiva och turnerade i USA innan mer berömda Sex Pistols och The Clash. Det kanske är så enkelt att de suger, vad vet jag, men måste kolla.

Visas torsdag 20.00 i Filmtältet och fredag 11.00 på Hagabion 1

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.