Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Onyanserat

Flickan, mamman och åldersgränsen

Det här skulle egentligen vara ett litet filmtips för filmen Suzanne Ostens Flickan, mamman och demonerna från 2016 ligger på SVT play för närvarande. Men när jag igår letade upp filmen på streamingtjänsten möttes jag av texten ”Detta program är olämpligt för barn”.  Jag blev därför påmind om Medierådets absurda beslut att helt barnförbjuda filmen, Suzanne Ostens egna protester och överklagande samt debatten som kom på det. Därför är det här ett tips men också lite av en ilsken harang.

Flickan, mamman och demonerna bygger delvis på Suzanne Ostens egen barndom, men är försatt i nutid. Den handlar om sjuåriga Ti, mamma Siri och hennes demoner samt moster Tamara som letar efter dem när Siri i ett av sina skov tar Ti och går under jorden. Det är ingen lättsam film med fluffiga enhörningar, men frågan om vi bara ska bjuda barn på sådant. Ska vi inte ge dem en chans att processa att det finns svårigheter i livet innan de möter det på riktigt? Och det finns gott om lättsamma stunder. Suzanne Osten är nu också en extremt skicklig och erfaren barnteater och filmregissör så innan filmen börjar får vi träffa Esther Quigly som spelar Ti och Maria Sundbom som spelar mamma Siri. De sitter i biografstolar och Esther försäkrar oss om att ”det är läskigt, men det går bra tillslut. Annars skulle jag ju inte vara här och berätta för er nu.” ”Alltså, det är ju en film”, säger Maria.

Och nu till knäckfrågan: Är den läskig? Ja. Den är läskig. Men det finns gott om läskiga barnfilmer, om vi nu ska jämföra. Vi har till exempel Bröderna lejonhjärta – död, krig, tyrannisk diktator med egen drake (må hända är just den lite löjeväckande, men det är ju helt oavsiktligt). Eller varför inte Snövit – Styvmor/häxa som vill mörda huvudkaraktären och till och med begär att lönnmördaren ska skära ut hjärtat på offret. Och så vidare.

Jag tror att vi som vuxna upplever Flickan mamman och demonerna som läskig och obehaglig eftersom vi vet att barn som Ti finns på riktigt. Nu. Men vi vet att prinsessor som kan tala med djur och har mordiska häxor till styvmödrar inte finns. Därför blir det jobbigare för oss att hantera filmer som Ostens. Det en vuxen upplever som obehagligt – allt skräp som den psykiskt sjuka Siri samlar på sig, hur hon helt demolerar lägenheten som hon inte ens betalat hyran för – de sakerna nog inte alls är jobbiga för ett barn. Eller också är de det. Jag vill nämligen hävda att barn är olika. Att veta om hur känsligt kanske just ditt barn är för viss typ av ämnen och filmer är väl en del i ett gott föräldraskap. Man kanske inte ska låta just den här filmen fungera som barnpassare, men läskiga eller obehagliga saker är inte nödvändigtvis dåligt eller skadligt för barn – om man som förälder eller annan vuxen tar ansvar för och hjälper barnet att hantera dem.

Och nu till tipset: Se den här otroligt välspelade, sorgliga, roliga och ömsinta film! Med barn eller utan.
Suzanne Osten fick rätt mot Medierådet och åldersgränsen ändrades till 11 år, vilket i praktiken innebär 7 år i vuxet sällskap.

Flickan, mamman och demonerna är tillgänglig på SVT play t o m 14 oktober 2018

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.