Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Fruntimmersveckan – transgenderroller

Att cispersoner spelar transpersoner är inget nytt. Jared Leto i Dallas buyers club, och Felicity Huffman i Transamerica, är gyllene exempel på fantastiska rollprestationer där cis spelar trans. Men frågan är om det verkligen ska behövas? Hollywood har grymma skådespelare som är transpersoner, som har svårt att få roller som det är. Kan inte de få spela trans då åtminstone när de få rollmöjligheterna kommer upp?

Nyligen fick Scarlett Johansson kritik då hon fått rollen som transmannen Dante ”Tex” Gill, i kommande filmen Rub and Tug. Hon försvarade sig med att lista andra cispersoner som spelat trans, men tänkte sedan om och drog sig ur projektet. Vill du läsa mer om detta kan du följa denna länk.

Scarlett Johansson

Jag kan inte annat än att hålla med de som lyfte kritiken, och om ni inte gör det så kanske vi kan spola tillbaka tiden lite till när kvinnor inte fick spelas av kvinnor. Och det var inte för att det inte fanns fantastiska kvinnliga skådespelare. Det var förbjudet för kvinnor att vara skådespelare, så alla roller spelades av män. De som levde på den tiden hade nog kanske tänkt att jaha, men varför måste kvinnor vara skådespelare, vi har ju alla dessa duktiga män. Jag är i alla fall glad att världen kommit till sans och låter både kvinnor och transkvinnor ta plats på scen och vita duken.

Eftersom vi hela tiden bör sträva efter inkludering och representation så hoppas och tror jag att fler transpersoner kommer få de roller de är menade att spela. Och inte bara transroller såklart. För så grymma skådisar som Laverne Cox, Alexandra Billings, Jamie Clayton och Mya Taylor borde rollerna rada upp sig, och huruvida de är trans eller ej borde inte spela någon roll.

Laverne Cox och Mya Taylor

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.