Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Gå på bio med din bebis

BVB

Barnvagnsbio. För många ett helt okänt fenomen som faktiskt kan förgylla tillvaron för filmälskande småbarnsföräldrar över hela landet.

Konceptet är enkelt. Gå på bio med din bebis.

Namnet är dock ganska missvisande då barnvagnen i sig faktiskt allt som oftast inte är välkommen in i salongen. Upplägget kan säkert kännas läskigt och lite störigt så där i början, då man har allt man äger i den där vagnen och inte är så sugen på att lämna sin bebis för att hämta in allt i salongen. Detta släpper som tur är ganska fort och inom kort installerar man sig själv, sin bebis och hela sitt bohag på plats utan att spilla minsta lilla popcorn.

Så vad är då egentligen barnvagnsbio, förutom det uppenbara?

Det är en biovisning på dagtid, oftast på onsdagar, där filmen visas med lite lägre volym och salongen inte är helt nedsläckt under visningen. Det är tänkt att det inte ska vara någon reklam innan visningen och om man vill så kan man få en paus mitt i filmen. Pausen är till för att man ska kunna gå ut och värma mat, byta blöja eller helt enkelt bara köpa mer snacks. Visningen kostar precis som en vanlig biobiljett och bebisen går gratis. Många biografer gör det även lite extra trevligt i presentationen och vissa dukar fram mikrovågsugn med lite barnskedar och tallrikar.

13288350_10154258247079853_703065526_o.png

Filmerna som visas riktar sig till en varierad publik och det kan verkligen vara skillnad från vecka till vecka. Vi fick till exempel se den dansk/tyska filmen Under Sanden, och veckan efter den visades komedin Bad Neighbors 2. Många svenska filmer har visats, som En man som heter Ove och Så ock på Jorden, men även lite mer obehagligt material har då och då smugit in i repertoaren, som till exempel Gone Girl. Premiärer förekommer eftersom visningarna oftast är på onsdagar. Djungelboken är ett sådant exempel och där var det till och med världspremiär.

Jag har länge känt till konceptet Barnvagnsbio då jag själv jobbat i biografbranschen så när det var dags för mig att få barn tog jag alla tillfällen jag kunde att gå jag också. Den första filmen vi såg var Hundraåringen. Det var så skönt att få se en film som hela Sverige pratade om och som faktiskt var riktigt bra. Det smällde dock en del så min dotter undrade nog var vi hamnat.

Jag har nu gått med båda mina barn och det är verkligen toppen. Det är en stund för mig, samtidigt som det är en stund för oss. Jag kan gå ensam med mitt barn eller få med mig andra lediga personer med och utan barn. Är bebisen liten kan man ha den i liggdelen till vagnen, i famnen eller på filt på golvet. Är barnet lite större kan man sitta längst fram och ha lekmatta och leksaker med sig. När det blir huggsexa om popcornen däremot tycker jag personligen att barnet vuxit ur sammanhanget.

Alla biografer har inte samma utbud så hör gärna efter på din lokala biograf om de erbjuder barnvagnsbio. Många har också uppehåll under sommaren men rykande färsk information säger att i alla fall Filmstaden Heron City (Kungens kurva utanför Stockholm) kommer att köra hela sommaren, och till och med eventuellt utöka till flera visningar i veckan. Den här veckan kommer just Heron City att visa Kungens Hologram på onsdag kl. 11.00 så har du inte testat Barnvagnsbio tidigare har du ett ypperligt tillfälle nu, även om filmvalet kanske inte är det allra bästa. Så här tyckte Onyanserats Måns om filmen.

 

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.