Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Game of Thrones säsong 6 – Avsnitt 3

GOT Cover

Då var det dags att summera veckans avsnitt av Game of Thrones, ”Oathbreaker” Observera att detta är en recap och den innehåller i vanlig ordning mängder av spoilers.

En konfirmationspräst sa en gång ”Ungdomar, om ni spelar era kort rätt och är ödmjuka inför Gud i det här livet kommer ni att få fortplanta er och föra familjenamnet vidare. Alla kommer vi att dö (tack för tonårspeppen) men ingenting tar slut. Några av er kommer att återfödas som lejon.” Nu hade visserligen byprällen ifråga erkänt stora problem med drickat och kämpade förmodligen också med lite annat smått och gott men att det fanns något där efter livet var han i alla fall bombsäker på. Jag tvivlade redan då på om min möjlighet att få ligga skulle påverkas av min ödmjukhet inför Gud och jag var i ärlighetens namn inte helt sugen på att vara lejon, jag var mer örn eller haj, möjligen orm. Kanske var det också därför jag hoppade av. Hur som helst måste Jon Snow ha spelat sina kort rätt och varit sjukt ödmjuk för han fick en andra chans. Inte som lejon, som Jon Snow.

GoT634
Lekfarbror Tyrion

Ni kommer ju ihåg förra avsnittet när han fick ett för få förunnat Spa-treatment of the dark ages. Hårtvätt, rakning och trimmade toppar. Det gjorde susen med lite grooming och visst tog det sin lilla tid men med ett ryck sätter han sig upp, naken, förvirrad och tom i blicken. Melisandre frågar om han har sett något eller vet något. Jon svarar med sitt standardsvar ”Nothing, I know nothing” och det är ju skönt att veta att vissa saker är sig lika i alla fall.

Något annat som också är sig likt är de monumentalt trista karaktärerna Sam och Gilly. Nu har de båda partybromsarna gått till sjöss och Sam har trista nyheter. Efter att ha semantikdividerat om hur lika orden sea och see är tar han bladet från munnen och berättar att resan inte alls kommer att motsvara allas förväntningar. Gilly är nämligen helt inställd på att resans slutmål är Citadellet men nej, där är minsann inga kvinnor välkomna. Det skall istället visa sig att Sam tänker droppa av henne hos morsan i Horn Hill för att sen dra till Citadellet på egen hand. Surprise! Det blir ändå lite sött ett tag när Gilly faktiskt överväger att officiellt kalla honom för barnets far. Sam tackar för förtroendet och kaskadspyr i en hink.

GoT631
Snömyset var tillbaka i Castle Black

Några andra monumentalt trista karaktärer är ju gubben i skogen och Bran Stark som nu får det tveksamma nöjet att suga i sig sin fars stora livslögn. Det är ännu en sådan där sömnig flashback som ändå lyfter till oanade höjder när det visar sig bli storslagen duell i gryningen. Precis i stridens slutskede när Ned är avväpnad, övermannad och nere på knä fegknivar en av hans män fienden i nacken och så var det med den ärorika storyn som Ned har byggt hela sitt grandiosa rykte kring. Men det är klart, vem vill erkänna ett sådant harhjärtat tillgrepp? Han viskar i sin kompanjons öra ”Öh du, glöm inte att golare har inga polare” och går upp mot tornet där hans syster sitter fängslad. Trädgubben tycker att det är slutlattjat, stänger av minnet och Bran är tillbaka i grottan. To be continued…

Daenerys har gått ur askan och rätt in i elden för att landa i någon form av tillhåll för Real Housewives, the Dothraki special. Hon får klä av sig rubbet och svara på frågor. Precis som Jon Snow vet hon absolut ingenting. Operativt ansvarig kvinna frågar varför hon inte kom till dem efter att Khal Drogo dog. Dany försöker med sitt vanliga mantra ”I am Daenerys Stormborn… yada yada” Problemet är att alla i det där tältet har varit en Khaleesi så det har hon inte mycket för.

Huuuaaahhh! Den kan du ha din sopa!
Huuuaaahhh! Den kan du ha din sopa!

I Mereen försöker Varys och Tyrion fortfarande hitta en syndabock. Det är ju någon som ligger bakom alla morden och står för resurserna, frågan är bara vem. Varys har på egen hand lokaliserat en prostituerad som han på ett mindre ödmjukt sätt utövar utpressning på. Under tiden är Tyrion fruktansvärt uttråkad och försöker fördriva tiden genom samkväm med två av stadens största tråkmånsar, Grå masken och Missandei. Trots upprepade försök till socialt umgänge säger de knappt flaska, och inte dricker de sprit heller! Vad är det för jävla folk liksom? Tyrion föreslår till slut en lek. Tyvärr stövlar Varys in och förstör allt så vi får aldrig reda på vad det var för kul lek som stod på agendan men nu får vi äntligen veta allt om Varys små fåglar som det har snackats så mycket om. Det visar sig vara hemlösa barn som slemhinnan Qyburn lockar till sig med kanderade plommon. Allt han kräver i gengäld är viskningar. Yeah right..

Cersei har slutat vara likgiltig och är äntligen redo för vedergällning och det var väl ändå på tiden. Sitta där och vara förlåtande, det kanske funkar ett avsnitt eller två men inte tre. Hon och Jaime crashar därmed ett rådsmöte men Lady Olenna plockar genast ner henne ett par pinnhål genom att ytterligare förnedra hennes status ”You are not the queen because you are not married to the king. I do understand these things can get a bit confusing in your family.” #pwned

Arya är fortfarande blind men ökar sina chanser till ett skönt liv när hon äntligen lyckas Daredevil-fighta ner The Waif och får tillbaka sina ögon. Nu får vi även veta att hon har lite dåligt samvete för att ha lämnat The Hound åt sitt öde. Bra, det skall hon ha!

GoT633
A girl kicks ass!

”Your father was a cunt!” Klart att man blir lack när någon säger så om ens farsa. Det spelar liksom ingen roll att Ramsay själv har tagit farsgubben av daga, man säger inte så. Då skall man dö. Om man nu inte har med sig schyssta presenter vill säga. Lord Umber packar själv upp sina gåvor till den nyblivna härskaren i norr, en styck Rickon Stark med tillhörande Osha. Ramsay är dock inte helt övertygad om äktheten hos den unge Stark och ber om bevis. Umber slänger fram ett avhugget huvud men det är inte vilket huvud som helst, det är den stackars Shaggydog som har skällt färdigt i det här livet. Hoppas att han blir ett lejon och äter upp skitstöveln.

Tillbaka i Castle Black. Sur som satan går Jon Snow helt sonika ut och hänger Ser Allister, Olly och lite annat löst folk, allt till allmän beskådning och jag vet inte om det var Tormunds penis size shaming som till slut fick den berömda bägaren att rinna över men Jon slängde i alla fall av sig pälsrocken och avgick.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."