Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Game of Thrones – Utställningen

Game of Thrones Exhibition

SPOJLERVARNING: Texten nedan innehåller några spojlers gällande säsong fyra, SÅ ATT NI VET.

Det har väl knappast undgått särskilt många att Game of Thrones-utställningen drar förbi Stockholm och stannar i dagarna fem (7–11 mars). Förutsatt att man inte är elallergiker eller av annan anledning distanserat sig från mediebruset. Det är också en diger PR-satsning som möter den ansamlade presskåren. Det känns välfinansierat och dyrt. Och den amerikanska HBO-chefen på plats är jättesnygg, jätteöverentusiastisk och jättetrevlig.

Jamie Cersei
Jaime och Cersei Lannister (Foto: hbonordic.com).

Det är svårt i normala fall att uppehålla något slags journalistisk integritet i den här branschen, och nog fasen blir det än svårare när reklamen – eller PR:en, som det ibland både korrekt och icke korrekt kallas – serveras så här fint. Jag och min Onyanserat-kollega snaskar i oss frallor med pulled pork och sköljer ned med hittepånyttigt vitaminvatten från välkänd leverantör. Sedan dreglar vi över Nikolaj Coster-Waldaus (Jaime Lannister) symmetriska ansiktslinjer och lätta skäggstubb. Han är på plats på presskonferensen för att promota utställningen i just Stockholm – det har varit lite olika skådisar beroende på vilken stad utställningen dragit förbi. Det är tur att han är snygg, för särskilt mycket säger han inte. Det är embargo på alla detaljer rörande säsong fem. ”Embargo”, är alltså ordvalet. Det är också lite konstigt att HBO-representanterna på plats genomgående blandar ihop karaktären med skådespelaren. Jag är för det mesta av sådana där metagrejer, men här blir det krystat så det förslår. Som att Coster-Waldaus vänskap med Gwendoline Christie skulle vara samma sak som Jaime Lannisters vänskap med Brienne of Tarth.

En gång bränner det till dock, Coster-Waldau blir lite ställd och kan inte hantera frågan lika världsvant ironiskt som han hanterat de tidigare frågorna. En journalist frågar om den kontroversiella våldtäktsscenen när Jaime Lannister ger sig på Cersei Lannister (Lena Headey) bredvid (deras son) Joffreys grav. Coster-Waldau darrar lite på läppen, ifrågasätter varför det är just våldtäkten, om det nu ens är en våldtäkt, som uppmärksammats då det finns andra element i den scenen och andra brutala händelser i serien som inte ifrågasatts.

Ascend The Wall Elevators 1 - NY ©Ashley Sears
Den, faktiskt asballa, virtual reality-upplevelsen Ascend The Wall (Foto: hbonordic.com).

Utställningen tar plats i ett väl tilltaget tält i Kungsträdgården. Ungdomsarbetslösheten torde gå ner i Stockholm under de dagar utställningen är i stan. Horder av anställda ungdomar står inne i tältet beredda att assistera mitt förvirrade jag. Jag och kollegan spelar in en kortare film mot en greenscreen – vi blir uppeldade av en drake. Vi blir också plåtade och ”omgjorda” till ”white walkers”. Men den stora behållningen är Oculus Rift-grejen. Det är alltså en virtual reality-upplevelse, man får åka upp för ”The Wall” och blir sedan ”nedputtad”. Det är så förbannat otäckt. Bildkvaliteten är inte på topp men upplevelsen är lika verklig som verkligheten. Hjärtat hamnar i halsgropen och jag mår fan lite illa – och det är ju bra gissar jag, i sammanhanget.

The Wall Display Case - NY ©Ashley Sears
Rekvisita från utställningen i New York. Just dessa är också med till Stockholm (Foto: hbonordic.com).

Vad gäller kostymerna och rekvisitan från serien så är de väl småkul att titta på. Det finns en hel del, men kanske inte så mycket som man hade önskat. The ”Iron Throne” är i alla fall med. Både kostymerna och rekvisitan är välgjorda och kan nog engagera fler än de mest hårdföra fansen. Jag har däremot lite svårt att engagera mig i dessa ting, antagligen lika svårt som jag har för att engagera mig på konstmuseum. Ska jag stå och humma framför sakerna med pekfingret över munnen och tummen mot hakan, eller vad är dealen. Det slutar med att jag rusar förbi montrarna lite snabbt. Sedan är det ett annat problem, utställningen är gratis, vilket är finfint, men det kommer antagligen göra att det fullkomligen dräller av folk i de dagarna fem. Vi får ju gå på en förhandsvisning, och det är jag mer än glad för, trots det är det lite kö till aktiviteterna.

Game of Thrones
Superfan av Game of Thrones går bananer när han får ”ascend the wall”, från London-utställningen (Foto: hbonordic.com).

Givetvis ska ni masa er iväg till utställningen, om tid finnes. Och finnes inte tid så är det verkligen inte hela världen. Men ett sådant där foto när man sitter i the ”Iron Throne” vill väl de flesta ha. Sedan lägger ni upp det i sociala medier och än fler människor nås av utställningen. Sedan ska de gå och i sin tur lägga upp bilder. Så håller det på så där, allt enligt HBO:s väl utarbetade plan.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *