Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Godbitar ur den svenska filmhösten

Jägarna 2 och Apflickorna är två av de svenska filmer som har premiär i höst

Idag presenterades höstens alla svenska filmpremiärer på Filmhuset i Stockholm. Det är13 spelfilmer, fyra dokumentärer och ett animerat kortfilmspaket för barn som kommer ha premiär, och det är både nykomlingar och väl etablerade regissörer som står bakom filmerna.

Kjell Sundvall kommer med Jägarna 2, Richard Hobert är tillbaka med En enkel till Antibes, det blir ytterligare en Svensson Svensson –film (precis vad vi alla väntat på ), och så ska vi dessutom få veta hur Stig-Helmer egentligen blev som han blev, när Lasse Åberg hänger på prequel-trenden och gör sin The Stig-Helmer Story. Där ska man få se Stig-Helmer både som tioåring och som tjugoåring, och en lite knäpp detalj är att Lasse Åberg dubbar killen som spelar Stig-Helmer som tjugoåring med sin egen röst, för att man verkligen ska fatta att det är Stig-Helmer.

Men, det är väl ingen av de filmerna jag går igång jättemycket på, det ska villigt erkännas. Däremot ser jag sjukt mycket fram emot Ruben Östlunds PLAY, som har premiär 11 november. Filmen är inspirerad av verkliga händelser som utspelade sig i Göteborg för några år sedan, där unga pojkar rånade andra unga pojkar. Pojkarna, som var svarta, använde sig av sitt utseende som en outtalad hotbild när de genomförde rånen, så att de liksom använde sig av en retorisk fälla, utan varken hot eller våld.

Ruben Östlund intresserade sig för vad det var för mekanismer som låg bakom den provokation han själv kände när han läste om de här händelserna, och det ska bli riktigt intressant att se filmen, där han jobbat med en ensemble på åtta unga killar, de flesta utan tidigare skådespelarerfarenheter. Det finns ännu ingen riktigt trailer, men här är en scen ur filmen.

Play from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Redan nästa vecka har Lisa Aschans regidebut Apflickorna premiär, och den har redan blivit prisad både på Tribecas och Berlins filmfestival. Regissören beskriver sin film, om de två tjejerna Emma och Cassandra som utövar hästsporten voltige, som ”en modern western om makt, sex och djur”, och även det verkar vara en film där man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig. Vilket är spännande såklart.

Apflickorna from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Andra filmer som jag tycker verkar extra intressanta att hålla koll på är Björn Runges Happy End (där han som vanligt jobbar med fantastiska Ann Petrén, och också med en återkommande Johan Widerberg), Axel Danielssons dokumentär Pangpangbröder – där han i 53 scener följer tvillingbröderna Gustav och Oskar från 9 till 19 års ålder- och Levan Akins Katinkas kalas – som handlar om när ett gäng hipsters firar födelsedag, men en blonderad programledartjej crashar festen och blottar kulturkrockar och klasskillnader.

Katinkas Kalas Teaser from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Dessutom kommer Så jävla metal – dokumentären med stort D om svensk hårdrock, där regissören Yasin Hillborg  (som själv är metal-trummis) intervjuat sjukt många stora hårdrockare. Den har premiär i oktober, men tyvärr verkar ingen trailer finnas tillgänlig ännu.

Om du vill kolla in alla trailers så finns de här.

3 COMMENTS

  1. Jag tror att Katinkas Kalas är just det…Fräsch!!! Har bara hört bra om den. Sedan känns Pang Pang bröder gripande. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.