Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Göteborg Film Festival – Ingrids tips

giff2015

I fredags satte årets filmfestival i Göteborg igång, så det är väl verkligen på tiden att jag skriver ner mina tips här! Själv anländer jag tyvärr inte till festivalen förrän på onsdag, eftersom jag numera bor i Stockholm. Fram tills dess kommer jag läsa alla rapporter från festivalen i sociala medier och gräma mig för att jag inte är där…. men mest försöka planera hur jag ska maxa de fyra dagarna jag är på plats.

Klicka på filmtitlarna nedan för att gå till filmfestivalens sida för mer info.

Svenskjävel

Författaren Ronnie Sandahl debuterar som långfilmsregissör och manusförfattare, och han gör det verkligen bra. Det handlar om Dino, en ung tjej som flyr arbetslösheten i Sverige för att jobba och bo i sunkigt svenskkollektiv i Oslo. Hon får extrajobb som städerska och barnvakt hos det krisande före detta tennisproffset Steffen – och hamnar i ett slags triangeldrama där både pappan och den äldsta dottern tyr sig till henne. Och Bianca Kronlöf, som mest är känd i komedisammanhang sen tidigare, är skitbra i huvudrollen!

svenskjävel
Bianca Kronlöf i Svenskjävel

Blind

Att välja festivalfilmer handlar mycket om slump och associationer, eftersom man oftast inte vet mycket mer om dem än vad som står i katalogen. Blind ingår i sektionen Nordiskt ljus: Norge på festivalen, och fick mig extra intresserad av tre anledningar: Manusförfattare och regissör är Eskil Vogt som tidigare skrivit manus till fantastiska Oslo 31 augusti, en av huvudrollerna spelas av Henrik Rafaelsen som jag gillade som Steffen i Svenskjävel, och svenska Vera Vitali som typ alltid är bra, är med. Det handlar om Ingrid, som nyligen blivit blind, och i programmet står det att Eskil Vogt ”löser upp gränsen mellan fantasi och verklighet på ett sätt som för tankarna till Charlie Kaufmans manus till Adaption”. Och det låter ju onekligen fascinerande.

Fidelio: Alice’s journey

Fortsätter med taktiken att kolla in filmer med medarbetare jag sett och gillat innan – I franska filmen Fidelio: Alice’s Journey spelar både norska Anders Danielsen Lie – helt jävla fantastisk i Oslo 31 augusti – och Melvil Poupaud – också helt fantastisk i Laurence Anyways.  Det handlar om Alice som lämnar sin norska pojkvän i Frankrike för att åka och jobba som maskinist på det jättelika fraktfartyget Fidelio. Där det visar sig att hennes livs första kärlek också jobbar. Annorlunda setting och bra skådisar räcker för att jag ska bli sugen.

Ex Machina

Manusförfattaren Alex Garland (28 dagar senare, Sunshine) debuterar som regissör med denna science fiction-film som faktiskt har mer Göteborgskoppling än att den visas på filmfestivalen – roboten Ava spelas nämligen av Alicia Vikander! Plotten är att den unga programmeraren Caleb deltar i ett experiment om avancerad artificiell intelligens, där han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos den kvinnliga roboten Ava. Och av trailern att döma verkar det vara nåt skumt med vd:n på företaget, som gett uppdraget till programmeraren. Kolla in trailern- det ser riktigt bra ut.

Ex Machina
Alicia Vikander i Ex Machina

Citizenfour

Den omtalade dokumentären om Edward Snowdens avslöjanden om hemlig övervakning. Regissören Laura Poitras höll på att göra en film om missbruk av nationell säkerhet när hon började få mail från någon som kallade sig ”Citizenfour” – som alltså visade sig vara den numera världskände Edward Snowden, som hade bevis på övervakning som många nog haft svårt att föreställa sig förekom. Spännande och angeläget, minst sagt.

Merchants of Doubt

En till dokumentär som verkar både spännande och angelägen – om hur den amerikanska opinionen i miljö- och hälsofrågor har manipulerats i decennier av lobbyister, tankesmedjor och låtsasforskare. Det kan till exempel handla om att förneka så självklara saker som klimatförändringarna eller tobaks skadliga effekter, för att uppnå politiska eller ekonomiska intressen. Sjukt frustrerande och upprörande, men också väldigt intressant att se.

Gå på ett seminarium!

Det är ju inte bara film på festivalen, det hålls även massor av seminarier som är gratis att gå på med medlemskortet (som ju alla måste ha för att kunna köpa biljett). Visst kan en del seminariepunkter verka rätt akademiska och lite torra – men jag rekommenderar verkligen att kolla in programmet, för det finns en hel del som verkar kul! Till exempel ”Svensk animation hundra år”, med animationslegendarerna Johan Hagelbäck och Per Åhlin, en Master Class med dokumentärfilmaren Joshua Oppenheim (som gjorde en av de senaste årens mest uppmärksammade och hyllade dokumentärer The Act of Killing), och work-in-progress-seminarier om både Lisa Aschans kommande film Det vita folket och om Gellert Tamas och Lawen Mohtadis dokumentär om Katarina Taikon. 

Här hittar du hela programmet till Göteborgs Filmfestival.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.