Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Göteborg Film Festival – Jonas tips

giff2015

I söndags startade biljettförsäljningen till Göteborgs Filmfestival så det är hög tid att ge er några gångbara tips.

Liksom förra året har jag försökt via ninjaskills i Excel planera upp hela festivalen, vilka filmer jag vill se och var de visas och sen pussla fram ett optimalt schema. Det enda jag åstadkommer med det är förstås ett givet misslyckande då jag vet med mig att det kommer skita sig direkt. Men ur min bruttolista på ca 40 filmer jag gärna vill se, och säkert kommer försöka se även om jag inte lyckas just under festivalen, har jag plockat ut några förmodade godbitar.

Klicka på filmtitlarna nedan för att gå till filmfestivalens sida för mer info.

Elephant Song
En tät thriller vad det verkar med Xavier Dolan som överintelligent mentalpatient som jävlas med sin doktor när en ur personalen plötsligt försvinner. Mental kraftmätning utlovas, och min känsla är att detta är välspelat.

Zagreb Cappuccino
Två kvinnor i medelåldern går på klubb, hittar yngre män och utmanar konventioner vad som förväntas av dem. Kan vara en kroatisk fullträff, det här. 8,0 på IMDb lovar gott även om få har betygsatt än så länge (förhoppningsvis inte bara filmteamet).

Learning to Drive
Learning to Drive

Learning to Drive
Jag är en sucker för Patricia Clarkson så den här filmen är given. Här spelar hon en dumpad kvinna som i allt kaos i livet måste ta körkort för att kunna hälsa på sin dotter på college. Ben Kingsley spelar körskolläraren så det är upplagt för ett intressant möte.

The Kingdom of Dreams and Madness
Vad händer med nedläggningshotade Studio Ghibli? Den här dokumentären ger möjligen inte svar på det, men väl en intressant inblick i arbetet med vad som kanske blir studions två sista filmer. Takahatas film Sagan om prinsessan Kaguya visas på festivalen dessutom.

Over Your Dead Body
Over Your Dead Body

Over Your Dead Body
Beskrivs som en våldsam spökhistoria där en teatergrupps pjäs suddar ut gränsen mellan verklighet och fiktion. Ingår i filmfestivalens japanska tema, och regissör Takashi Miike gör sannolikt något sevärt och annorlunda av detta.

The Drop
Ett misslyckat rån och efterföljande utredning river upp bygdens förflutna där familjer, vänner och ovänner gör vad de kan för att överleva. Mitt i allt träffas Nadia och Bob (Noomi Rapace och Tom Hardy). Filmen, som är baserad på en novell av Dennis Lehane, blev James Gandolfinis sista.

Paris of the North
Paris of the North

Paris of the North
Från Island kommer denna film om Hugi som flyr till lugnet i en liten fiskeby efter att ha kraschat sitt liv i Reykjavik. Allt puttrar på tills den alkoholiserade fadern dyker upp och river upp allt igen. Kärleksfullt, lågmält och med finurlig humor.

Next Goal Wins
Brittisk dokumentär om fotbollslaget från Amerikanska Samoa som förlorade en VM-kvalmatch med 31-0. 10 år senare gör de comeback och succé. Inte bara om fotboll utan en inblick i hur kultur, religion och sexualitet påverkar gruppen, inte minst när en i laget ser sig som transgender.

The Voices
Det här verkar vara en mycket absurd historia där Jerry (Ryan Reynolds) efter konsultation med sina husdjur mördar kvinnor på löpande band. Intressant att se om det bara blir blodigt eller om den iranska, kvinnliga regissören Marjane Satrapi faktiskt hittat en annan mening med filmen.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.