Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Göteborg International Film Festival 36 – En Onyanserad Guide

Den 25 januari går den 36:e upplagan av Nordens största filmfestival av stapeln. Det har åter blivit dags för Göteborg att bjuda in till elva intensiva dagar, helt i filmens tecken. Onyanserat kommer givetvis att hårdbevaka festivalen på plats.

Det officiella programmet är nu släppt och finns att beskåda i sin helhet på www.giff.se

Förra året avverkades hela 429 filmer från 80 olika länder. I år har man faktiskt ett ännu mer späckat program då festivalen utökas genom att även inkludera Västra Frölunda. Detta innebär att ytterligare 45 000 biljetter kommer att finnas tillgängliga. Dessutom visas även invigningsfilmen både i Skövde och Borås.

Undertecknad var på plats under invigningen och har läst igenom det gedigna programmet. Här är några personliga favoriter och de på förhand tippade vinnarna.

Årets invigningsfilm är Kon-Tiki, Norges genom tiderna dyraste film. En filmatisering av Thor Heyerdahls berömda expedition till Polynesien. Uppfinningsrikedom och gott humör utlovas. Dessutom ser vi vår egen Gustaf Skarsgård i en av rollerna. Innan filmen startar kommer vi också att få se en scen från Roy Anderssons nya långfilm En Duva Satt på en Gren och Funderade på Tillvaron. Mads Mikkelsen anklagas för sexuella övergrepp i laddade dramat Jakten. Joe Wrights välkostymerade Tolstojfilmatisering av Anna Karenina är givetvis också ett måste men festivalen smygstartar redan på torsdagen med kritikerrosade Zero Dark Thirty. Kathryn Bigelows politiskt kontroversiella och intensiva film om jakten på världens mest eftersökta man, Usama Bin Ladin. Bigelow som tidigare sopade hem en Oscar för sin The Hurt Locker är givetvis alltid ett intressant namn.

Kon-Tiki

I Fokus – Chile

Förra årets fokusområde var arabisk film. I år lägger man extra krut på Chile. Inte helt oväntat kommer många bidrag att utspelas före, under och efter Pinochets styre. Håll utkik efter Pablo Larraíns No. En superhypad film om militärdiktaturens fall. Domingo Sotomayor bidrar med Thursday till Sunday, en resa genom Chiles prärielandskap och ett poetiskt existensiellt drama som utspelar sig år 2010 när Chile inte bara drabbades av ett jordskalv utan även en efterföljande tsunami får vi i gripande The Year of the Tiger.

Dragon Award

Dragon Award -Best Nordic Film

GIFF vore ju inte GIFF utan slaget om Norden. I år har Norge hela tre filmer som är med och slåss om den prestigefyllda statyetten  och en miljon kronor.

Sverige bidrar med ett svensk/finskt samarbete. Faro är berättelsen om pappan som dömts för mord och har ett långt fängelsestraff framför sig. Han vill dock inte skiljas från sin dotter och de flyr ut i skogen. I rollerna ser vi bl.a. Jakob Cedergren och Göran Stangertz i sin allra sista filmroll.

Störst förhoppningar har jag dock på Islands Oscarsbidrag The Deep. Ett nervigt verklighetsbaserat drama som utspelar sig utanför Islands ogästvänliga kust. En fiskebåt kapsejsar och en ensam man överlever. Det som gör The Deep riktigt häftig är att man faktiskt befinner sig i Atlanten eftersom regissören Baltasar Kormákur inte trodde att publiken skulle acceptera ett konstgjort hav.

The Deep

Honorary Dragon Award

Årets hedersfyllda pris har tilldelats den tyske regissören Margarethe von Trotta som på 70-talet var lika viktig för ”den nya tyska filmen” som Werner Herzog och Fassbinder. En av hennes mest uppmärksammade filmer är Katarina Blums Förlorade Heder från 1975, ett socialrealistiskt angrepp mot det västtyska samhället. Filmen visas givetvis på festivalen men även den purfärska Hannah Arendt blir något att bita i för publiken. En analys av förintelsens arkitekt, Adolf Eichmanns rättegång i Jerusalem år 1961. Von Trotta kommer också att hålla en master class den 28 januari.

Hannah Arendt

The Ingmar Bergman International Debut Award

Det här är en sektion som alltid bjuder på spännande titlar och vi ser fram emot Den Gröna Cykeln. En kontroversiell film på många sätt då det är den första film som någonsin spelats in helt i Saudiarabien och dessutom är gjord av en saudiarabisk kvinna. Även årets fokusland Chile har ett intressant bidrag i Dog Flesh. Berättelsen om Alejandro som drabbas av posttraumatisk stress när hans vän tar livet av sig. Israels bidrag Fill the Void skall ge en unik inblick i en strängt religiös värld och lär skaka om en och annan biobesökare.

Fill the Void

Den Gudomliga Komedin

En helt ny sektion för i år. Humorn är svår att sprida över gränserna då förutsättningarna ser väldigt annorlunda ut runt om i världen men här ges vi en unik möjlighet att se vad man skrattar åt i bl.a. Japan, Nya Zeeland, Filippinerna och Sydafrika. Just Sydafrika spås göra succé med Mad Buddies. En helgalen buskis med landets största komiker Leon Schuster.

Dokumentärer

När det gäller dokumentärer så missar jag inte The King – Jari Litmanen, berättelsen om finlands främsta fotbollsspelare genom tiderna. Punkdokumentären London: The Modern Babylon bör ju rocka medan franska The Sons of the Land berör på djupet. De Dansade Andarnas Skog, berättelsen om pygméstammarna vid Kongoflodens bäcken är filmad på 16-millimetersfilm och skall enligt uppgift leverera en alldeles unik upplevelse.

De Dansande Andarnas Skog

Ja, som ni förstår så finns det hur mycket som helst att uppleva och då har jag inte ens nämnt alla de häftiga seminarier som kommer att hållas under festivaldagarna, hur mycket det kommer att svänga på Pustervik där det blir både akustiskt och DJ-battles. Dessutom undrar vi givetvis även i år hur sliten Orvar Säfströms jeansjacka har hunnit bli nu när ännu ett år passerat.

Alla detta och mycket mer kommer ni att få reda på under Göteborg International Film Festival nr. 36.

Vi syns där ute!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."