Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Göteborg International Film Festival – Ingrids tips

gifftips

Göteborgs filmfestival börjar närma sig nu, inte ens en vecka kvar till invigning! Om jag hade kommit ihåg något från gångerna jag försökt lära mig excel hade jag ju  kunnat anamma Jonas festivalplanerarteknik som han presenterade i sitt tipsinlägg. Men nu är det  inte så, så jag kör väl kaostekniken som jag brukar, helt enkelt. Första steget är att jag måste ha ett pappersprogram, för att få överblick och kunna sätta kryss på de filmer jag fastnar för. Urvalet blir rätt blandat – några svenska premiärer, några omtalade festival-filmer, nån kommande storfilm, några dokumentärer, några filmer som enligt beskrivningen låter som något man aldrig skulle se annars. Absolut inte för många filmer på engelska. Gärna på spanska eller franska däremot, för att passa på att hålla språkkunskaperna uppe.

Någon form av planering är ju bra att ha, inte minst med tanke på att många omtalade filmer snabbt blir utsålda – men jag måste också framhålla att filmfestivalen är ett ypperligt  tillfälle för spontana val! För ärligt talat, i katalogen beskrivs filmerna på några rader, så hur mycket vet man i förväg ändå? Och missa inte att även kolla in seminarieprogrammet – filmfestivalen är trots allt inte bara filmvisningar.

Här är en del av det som jag fastnat för i år:

Concerning violence – Göran Hugo Olsson fortsätter sitt originella arbetssätt att gräva i svenska tv-arkiv för att skildra en del av historien som till största dle utspelade sig långt härifrån. I The Black Power Mixtape som kom 2011 var det den svarta medborgarrättsrörelsen i USA som skildrades, och i Concerning Violence är det kampen mot kolonialismen. Lauryn Hill läser texter i filmen, och med tanke på hur otroligt sevärd (och imponerande gjord) The Black Power Mixtape var så har jag höga förväntningar på Göran Hugo Olssons nya dokumentär.

Stockholm Stories – Baserad på en novellsamling av Jonas Karlsson, som också har en roll i filmen och varit med och skrivit manus. En mängd namnkunniga svenska skådisar i rollerna, som Cecilia Frode, Gustaf Hammarsten, Martin Wallström och David Dencik, och en långfilmsdebuterande regissör – Karin Fahlén. Filmen följer fem huvudpersoner, det är parallella skeenden och vägar som möts – är det månne en slags svensk Short Cuts?

Seminarium – Meet the father of dragons –  Sven Martin, som jobbar med specialeffekter på bolaget Pixomondo (och jobbat med bland annat The Hunger Games och Star Trek) kommer och berättar om sitt arbete med Game of thrones, då främst skapandet av de animerade drakarna. Om du som jag är fascinerad av att se bakom kulisserna kan det säkert  bli riktigt kul att få se hur det arbetet går till från scratch till slutresultat.

Seminarium – Work-In-Progress: Turist Samtal och förhandstitt på delar av Ruben Östlunds nya film Turist, om en svensk kärnfamilj som på en skidsemester i Alperna kommer i kontakt med mekanismer de tidigare aldrig behövt konfrontera. Med bland andra Johannes Bah Kuhnke – fantastiska Rick i Äkta Människor! – i en av rollerna. Enligt festivalprogrammet är Ruben Östlunds mål med filmen att ”öka skilsmässofrekvensen och minska turistandet”. Ruben brukar alltid ha intressanta grejer att säga, så lär bli ett seminarium värt att besöka.

Wakolda – Argentinas Oscars-bidrag, som är en verklighetsbaserad historia. Några av nazismens värsta förbrytare gömde sig undan straff under nya identiteter i Sydamerika, och på 60-talet flyttar den tyske läkaren ”Helmut Gregor” in på Eva och Enzos pensionat i en liten argentisk stad. Han säger att han kan hjälpa deras ovanligt kortväxta dotter – men vem är han egentligen? Verkar riktigt fascinerande.

Dallas Buyers Club – Matthew McConaughey och Jared Leto har redan blivit Golden Globe-belönade för sina insatser i filmen om den rodeofrälste Ron Woodroof som blir diagnostiserad med aids, får beskedet att han bara har 30 dagar kvar att leva, men börjar deala illegala bromsmediciner som är mycket bättre än det som sjukvården erbjuder. Trailern ser riktigt lovande ut, och kanadensiske regissören Jean-Marc Vallée har tidigare bland annat gjort fina C.R.A.Z.Y som jag gillade starkt, så det här vill jag inte missa.

_______________

Göteborg International Film Festival arrangeras 24 januari till 3 februari.  Här  kan du läsa hela programmet.

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.