Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Göteborg International Film Festival – Snart smäller det!

Det börjar dra ihop sig till den 35:e upplagan av Nordens största filmfestival. Mellan den 27:e januari och den 6:e februari bjuder Göteborg in till elva intensiva dagar, helt i filmens tecken. Onyanserat kommer givetvis att hårdbevaka festivalen på plats.

Det officiella programmet är släppt och finns att beskåda i sin helhet på www.giff.se

Inte mindre än 429 filmer från 80 olika länder skall avverkas under dessa minst sagt hektiska dagar. Onyanserat var på plats under invigningen och har läst igenom det späckade programmet. Här är några personliga favoriter och de på förhand tippade vinnarna.

Man smygstartar festivalen redan den 26:e januari genom att visa Alexander Paynes senaste drama The Descendants på Draken. The Descendants är ett intelligent drama kryddat med en rejäl dos humor. I huvudrollen som förvirrad och bedragen äkta man ser vi en storspelande George Clooney som har gett sig tusan på att ta reda på varför hans fru som numera ligger i koma var otrogen. Filmen är storfavorit inför den stundande Oscarsgalan och stjärnregissören Payne kommer själv att befinna sig på plats för att möta publik och samlad press. Missa inte detta tillfälle att möta ett av Hollywoods hetaste regissörsnamn!

The Descendants

Extra stort fokus kommer i år att läggas på dansk och arabisk film. Att våra nordiska grannar är duktiga filmmakare vet de flesta men listan över sedda arabiska filmer kan förmodligen räknas på ena handens fingrar så ta nu tillfället i akt och vidga vyerna och upplev något nytt.

Dragon Awards

GIFF vore ju inte GIFF utan slaget om Norden. Sverige har i år två filmer som slåss om den prestigefyllda Dragon Award Best Nordic Film.

Avalon är Axel Peterséns långfilmsdebut. En lite otippad huvudrollsinnehavare i Johannes Brost spelar partyprissen som vägrar växa upp. Han tar med både drinksippande syster och elektroniska fotboja och drar till Båstad för att driva nattklubb. Det här skall bli mycket intressant att se. Avalon gör faktiskt att jag tror på en Brost efter Rederiet.

Flimmer är även den en långfilmsdebut. Denna gång är det Patrik Eklund som tar steget från kortfilmsregissör till långfilmsdito med en samhällsatir som skall föra tankarna till The Office. Allas vår publikfavorit Kjell Bergqvist är VD för telekomföretaget Unicom som befinner sig i en riktigt djup svacka. Det här gillar vi! En pressad Bergqvist är en bra Bergqvist!

Främsta utmanare är norska Revolt. En gripande uppväxtskildring som kretsar kring en familj i ett miljonprogramsområde. Även danskarna har ett starkt kort i Pojktanten, ett svensk/danskt drama som beskriver svårigheten i att växa upp utan en klar sexuell identitet.

Avalon

Britten Michael Winterbottom tilldelas i år Honorary Dragon Award för sin enastående insats som regissör. Winterbottom är kanske mest känd för sin 24 Hour Party People och The Trip som nyligen förgyllde min kollega Panovs liv. Winterbottoms senaste film Trishna kommer givetvis att visas på årets festival.

Förutom Winterbottom och Payne kommer Jessica Hauser, Lone Scherfig och Yorgos Lanthimos, greken bakom hyllade Dogtooth som light-sågades av kollega Lindén  att gästa västkusten med varsin master class.

Michael Winterbottoms Trishna

I klassen The Ingmar Bergman International Debut Award ser belgiska Blue Bird och brittiska Weekend riktigt intressanta ut.
Blue Bird är en blåtonad film som berättar en naivistisk saga om två barn som tappar bort en fågel och nu måste ge sig ut på Togos savanner på fågeljakt. Filmen är löst baserad på en gammal pjäs skriven av Nobelpristagaren Maurice Maeterlinck. I regissören Gust Van Den Berghe blir pjäsen en stillsam humoristisk roadmovie. Ett mycket intressant grepp.

Weekend utspelar sig i Englands gayvärld där två män träffas och utbyter idéer och bekännelser. Weekend låter oss följa med under 48 timmar när det nyfunna paret röker på, har sex, äter och utvecklar ett oupplösligt band. Enligt uppgift skall Weekend vara den starkaste skildringen av manlig kärlek sedan Brokeback Mountain.

Blue Bird

Andra filmer som hamnat under intresseluppen är albanska Forgiveness of Blood, ett udda dödsdrama med Andy Serkis i Death of A Superhero. Det franska mystiska och surrealistiska morddramat La Femme du Véme känns också spännande och jag måste ju se hur Daniel Radcliffe klarar separationen från Harry Potter i The Woman in Black.

När det gäller dokumentärer så vill jag givetvis se historien om LSD i The Substance. Jag vill också veta hur det gick till när en ryss skapade världens mest spridda dataspel under 80-talet. Spelet heter givetvis Tetris och dokumentären heter Ecstasy of Order: The Tetris Masters.

85 kortfilmer, allt mellan 1 minut till över timmen långa, kommer att visas i ”paketlösningar” eller separat. Hjulet Snurrar Men Hamstern Är Död är en förväntad publikfavorit.

Ja, som ni förstår så finns det hur mycket som helst att uppleva och då har jag inte ens nämnt alla de häftiga seminarier som kommer att hållas under festivaldagarna, hur mycket det kommer att svänga på Yaki Da under drakutdelningen eller hur urtvättad Orvar Säfströms jeansjacka egentligen har hunnit bli.

Alla detta och mycket mer kommer ni att få reda på under Göteborg International Film Festival nr. 35.

Nu kör vi järnet!

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."