Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Göteborgs filmfestival ökar utbudet av streamad film

Draken-Film-Screen2

Den som gillar att kolla på film från andra länder än Sverige/USA/Storbritannien och med ett annat urval än det som visas på bio eller finns på de stora streamingtjänsterna får nu en ny möjlighet när Göteborgs filmfestival har lanserat sin digitala filmtjänst. Draken Film kallas den, efter festivalens huvudbiograf och symbol,  och tanken är att vara en alternativ filmstreamingtjänst med filmer från hela världen. Nu vid lanseringen består utbudet av 100 filmer från ungefär 50 olika länder, men det ska tillkomma fyra nya filmer varje vecka.

Och det är ju ett faktum att utbudet av film på de stora streamingsidorna och på bio i Sverige är minst sagt likriktad. Och med tanke på att Göteborgs Filmfestival redan har en stor och trogen publik så finns det säkert bra förutsättningar för att få många att hitta till denna tjänst.  Samtidigt, det finns ju faktiskt redan en liknade filmsida i Sverige, nämligen den lite bortglömda TriArt – inköps och distributionsbolaget som också har en vod-tjänst. Och även de visar ”kvalitetsfilm från hela världen”, på många andra språk än engelska. Det är klart, deras filmer har oftast visats på bio i Sverige och många är från kända regissörer som Ulrich Seidl, Wong Kar Wai och Tom Tykwer, så Draken Film bjuder väl på mer ”udda” titlar, om man vill uttrycka det så. Både Draken Film och TriArt bjuder också på annat innehåll än bara film, som artiklar, intervjuer och filmtips.

Dog Flesh
Chilenska Dog Flesh är en av filmerna man kan se på Draken Film, och den finns även recenserad här på Onyanserat!

En stor skillnad är dock att man på TriArt kan hyra en enskild film för ett engångspris (39 kr), medan man på Draken Film måste betala en abonnemangsavgift på 99 kr för en månad. Och det är en ganska viktigt skillnad, för genast blir ju steget till att börja kolla på Draken Film högre. Helt enkelt för att jag är osäker på om jag hinner kolla tillräckligt mycket varje månad för att det ska kännas värt denna abonnemangsavgift. Och jag misstänker att det finns många andra som också tänker så. Så jag hoppas att även Draken Film inför enstaka filmhyror snart, men kanske handlar det om att man i början vill säkra upp tillräckligt många prenumeranter för att veta att det ska gå runt.

Men hur det än blir med den saken är detta en fantastisk satsning såklart, som jag verkligen hoppas kommer gå bra!

Just nu går det bara att kolla på Draken Film via datorn, men enligt hemsidan ska det ”inom en inte allt för avlägsen framtid” gå att kolla även via plattor och mobiler.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.