Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Harry Potter and The Deathly Hallows – Part 2- Trailer

Kulturella fenomen som tilltalar en mindre grupp hängivna fans är väl kanske inte  så ovanliga men när det kommer till fenomen som slår ner som en brinnande meteor bland barn och vuxna världen över oavsett hudfärg, religion eller läggning så är det inte ofta vi får uppleva det under en livstid. Böckerna om den glasögonprydda tunnisen som sakta men säkert växer upp till att bli en av världens mäktigaste trollkarlar har trollbundit (ursäkta, men jag kunde inte låta bli) en hel värld och bygger broar över generationer. Föräldrar har varit nästan lika ivriga som sina barn när det varit dags att läsa nästa kapitel vid läggdags. Så det är väl inte så konstigt att det blev film av det hela. Nu har dock filmserien precis som böckerna kommit till sitt slut och häromdagen såg trailern till den allra sista (om dom inte nu bestämmer sig för att mjölka ur det lite till med en spinoff) Harry Potter-filmen dagens ljus. Ta en titt.

Trailer till Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 från rstvideos trailerarkiv.

Jag älskar Harry Potter-böckerna. Jag läste del ett till tre från pärm till pärm nästan utan att pausa och kliade sönder armvecket av abstinens i väntan på nästa bok.  Jag satt och gladdes över Harrys vinster och snyftade över hans förluster. När Dumbledore dog så brast jag nästan ut i ett sånt där barnsligt snorbubblande gråt som får en att tappa andan. Ja, så mycket kan jag leva mig in i en riktigt bra bok. För oavsett hur motvalls man än må vara så kan man inte förneka att J.K. Rowlings slog huvudet på spiken när hon skapade berättelsen om Harry Potter.

Även trollkarlar kan posera!

Det som jag tycker att Rowlings lyckades med i böckerna var att anpassa dom till sina läsare, allteftersom läsarna blev äldre så blev böckerna det också. Harry och hans vänner blev äldre och stilen och tonen i böckerna blev mörkare och vuxnare. När jag såg den första Harry Potter-filmen så blev jag ganska besviken. Jag tyckte den var alldeles för ren och tillrättalagd, alldeles för barnvänlig i tonen och rentav fjantig på sina ställen. Jag har för mig att jag hade läst klart ”Den flammande bägaren” och således vant mig vid den mer tweeniga formen som boken hade, så jag hade ingen tanke på att dom kanske tänkt göra likadant med filmserien som böckerna. Att anpassa den efter en nyare publik och efter karaktärerna i filmen.

"-Var är min näsa?! Hitta min näsa genast!"

Jag tyckte ärligt talat inte att dom två första filmerna var jättebra, jag fastnade ordentligt först efter Alfonso Cuaróns lite mörkare ”Fången från Azkaban” men sedan var jag fast även i den rörliga versionen av den ärrpannade lilla trollkarlen, hans vänner och fiender. Jag tycker faktiskt att dom har lyckats väldigt bra med att gradvis göra filmerna mörkare och vuxnare och den senaste filmen, ”Dödsrelikerna – Del 1” tyckte jag var bra på riktigt och behövde inte hjälpen av att ha en tidigare djup relation med den litterära motsvarigheten. Det verkar som att regissören David Yates har lyckats igen.

"-Är det sant?! Har vi verkligen dragit in SÅ mycket pengar?!"

Trailern sänder elektriska rysningar längs med, inte bara ryggraden utan även armar och ben på mig och det ser ut att bli en storslagen avslutning på den här generationens stora fenomen. Jag får faktiskt vibbar av ”Sagan om Ringen” när det kommer till look och ton. Det är krig och våra hjältar är inte längre  snokande barnungar med Scooby Doo-komplex utan beslutsamma krigare som vet att det gäller att kämpa eller dö. Det är inte bara deras öde som står på spel utan hela världens. En inte helt oengagerande insats.

Det är ett bra tempo och musiken är perfekt för att skapa den där grandiosa känslan som ett sånt här epos ska ha. Vi får se tillräckligt mycket av det goda; vänner som ger löften, skurkar som ger hot, formler som blixtrar, drakar som sprutar eld, fältslag, riddare, trollkarlar som dukar under osv. Allt som en sån som jag vill ha av en film som den här. Det enda som gör mig lite orolig är att dom tydligen bestämt för att den här gången ska allt vara i 3D. Detta popkulturella grepp som inte alltid får den positiva effekt som filmbolagen uppenbarligen hoppas på.

"-Var är min näsa din lilla glasögonorm! Ge mig den!"

Det sägs att dom har ändrat tillräckligt mycket i den avslutande delen för att hålla även dom mest inbitna läsare på tå men utan att locka fram hämndens änglar i dom av det faktum att det ”inte var som i boken”. Jag har själv aldrig haft några stora problem med cineastiska val när det kommer till adaption av litterära verk, i alla fall inte när det kommer till val som inte påverkar fundamentala element i historien. Oavsett hur mycket eller hur lite dom ändrat så kommer i alla fall jag att sitta i biosalongen och greppa armstöden, om inte på premiären så i alla fall inom en inte allt för avlägsen framtid efter det. Det här kan bli riktigt j*vla bra!

Harry Potter och Dödsrelikerna – Del 2 har svensk premiär 13 juli.

3 COMMENTS

  1. Jag har varit livrädd att se de sista två filmerna då böckerna varit en stor del av min uppväxt och är rädd att det fantastiska avslut som är bok sju kommer förstöras lite av filmskaparna. Efter Deathly Hallows Part 1 andades jag ut lite och insåg att det här kan bli fruktansvärt, jävla bra. Efter trailern till Part 2 känner jag mig ännu mer säker. Jag ryser och tas tillbaka till de två dagarna då jag läste bok sju för första gången, med konstant gråt i halsen. Jag håller definitivt med om ’Sagan om Ringen’-känslan. Det är verkligen upprustat för krig, det kommer vara mäktigt och jag kommer sitta där på rad sju i min lokala biosalong och bara mysa. Och gråta. Och vara arg. Och gråta lite till. Det kommer bli magiskt på väldigt många sätt!

  2. Fast även del 1 kom i 3D. Jag vet inte riktigt vad det skulle tillföra, det var åtminstone ingenting jag saknade när jag såg den i vanlig hederlig 2D.

    I övrigt håller jag helt med om trailern. Det här ser ut att bli ruskigt bra och det är första Harry-filmen som jag faktiskt väntar spänt på.

  3. Jag är definitivt en av ”det va inte som i boken”-gnällspikarna och kan presentera långa redogörelser kring vad som inte stämmer överrens med böckerna och hatar bestämt alla filmer och allt som har med filmerna att göra. Att jag har sett alla filmerna och ryser varje gång jag hör musiken är ju såklart bara för att jag ogillar den så mycket, inte för att jag gillar den. Att jag sett vissa filmer fler än en gång är ju bara för att kunna gotta mig i hatet och för att kunna göra noggrannare analyser på vad som är fel och dåligt, inte för att jag gillar dom. Såklart kommer jag se den sista filmen men bara för att kunna kritisera, inte för att jag tycker att det ska bli spännande och att jag är full av förväntan, nej fy! Då skulle man ju få skämmas…

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.