Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Högt och lågt bland vårens svenska långfilmer

Avalon med Johannes Brost i huvudrollen har premiär 24 februari

Idag presenterades vårens alla svenska filmpremiärer på Filmhuset i Stockholm. Igenkänningshumor, filmatiseringar av bästsäljande romaner, en såpaskådis som gör comeback och personliga dokumentärer är något av vad vi kan vänta oss.

Knäppast av allt är väl Sean Banan inuti Seanafrika (premiär 15 feb), som alltså handlar om karaktären (eller vad man nu ska kalla honom) Sean Banan som åker till Afrika för att spela in en musikvideo med Kikki Danielsson, och så blir allt knäppt och helcrazy, och Dr Alban är också med på nåt hörn. Kalla mig tråkig, men jag känner mig allt annat än road när jag ser trailern. Hur tycker ni det verkar?

Sean Banan from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Den gamle Rederiet-trotjänaren Johannes Brost är ju med I Sean Banan-filmen, men det kan vi glömma bort ett tag, och istället fokusera på att han spelar huvudrollen I Avalon (premiär 24 feb), Axel Peterséns långfilmsdebut som fick kritikerpriset på filmfestivalen i Toronto i höstas.

Det här är den filmen jag ser fram emot mest, det ser riktigt lovande ut. Och Roxy Musics låt Avalon passar som handen i handsken, så känns det i alla fall när man ser trailern.

Avalon from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Två komedier som man kan säga bygger mycket på igenkänningshumor har premiär. Peter Magnussons uppföljare till Sommaren med Göran, En gång i Phuket (premiär 3 feb), om Sven som bestämmer sig för att bryta upp från sitt liv  och resa till Thailand för att förverkliga sin dröm som författare. Och i mars kommer Kvarteret Skatan reser till Laholm (premiär 16 mars), där humorgänget som gjort tre tv-serie-säsonger och två scenshower gör långfilmsdebut, där de åker på gemensam sommarsemester.

Skådisen Rachel Molin uttryckte Kvarteret Skatans humor så här: ”Det är ”parmiddags-helvetet” som vi hela tiden processar och återkommer till. Ångestfyllt umgänge helt enkelt, det tror jag att många har ett behov av att skratta åt”.

Några storfilmer blir det också. Liza Marklund-filmatiseringen Nobels Testamente (premiär 2 mars), med Malin Crépin som Annika Bengtzon istället för Helena Bergström, känns väl inte direkt jättespännande (det ska för övrigt bli fem tv-filmer till). Peter Dalles En fiende att dö för (premiär 17 feb) verkar mer intressant – ett internationellt projekt om en en tysk expedition med svenska, engelska, ryska och norska deltagare som 1939 skickas till Svalbard. Kriget bryter ut och det blir såklart maktkamp, intriger och högt politiskt spel även ombord på fartyget. Trailern ser riktigt lovande ut faktiskt.

En fiende att dö för from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Det finns såklart dokumentärer på repertoaren också, där Fredrik Gerttens uppföljare till Bananas! som heter Big Boys Gone Bananas! (premiär 24 feb) verkar riktigt spännande. Det är historien om vad som hände när Gertten gjorde sin film om bananföretaget Dole och blev stämd av storföretaget. Här får man se vad ett stort företag i USA kan göra när varumärket är hotat och ville stoppa Gerttens film till varje pris.

Och så har vi dokumentären Alla Vilda, om och med coola författaren Birgitta Stenberg. Här följer filmarna henne när hon efter mer än sextio år söker upp sina vänner och gamla kärlekar som hon träffat under sitt kringflackande liv bland Europas bohemer. Det är verkligen inte varje dag man hör en snart åttioårig kvinna vara så frispråkig som Birgitta Stenberg!

Våga minnas from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Här kan du se alla trailrar. Hur tycker ni den svenska filmvåren verkar?

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.