Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

The Hunger Games – Filmatisering av succétrilogin

”The hunger games” bygger på en trilogi böcker skrivna av Suzanne Collins. Första boken publicerades 2008 och succén blev omedelbar. Böckerna är översatta i 26 olika språk och har till dags dato getts ut i 38 länder. Böckerna skall nu filmatiseras och har alla förutsättningar att bli en riktigt hit, eller precis tvärtom.

Revolter och inbördeskrig har ödelagt hela Nordamerika och en totalitär stat har skapats. Boende i forna Washington DC, som numera lystrar till det originella namnet Capitol, har fortfarande tillgång till modern teknik, mat och annan livsnödvändig utrustning. I övriga distrikt är livet inte fullt så bekvämt. Här tvingas man slava för huvudstaden genom hårt arbete. Det skall odlas, skördas och byggas elektronisk utrustning för de välbeställda. Som lön får man behålla en liten del, precis tillräckligt för överlevnad.

Hör ni till de lyckligt lottade som följde den alltför korta men briljanta postapokalyptiska TV-serien ”Jericho”, känner ni säkert precis som jag igen ingredienserna. Här slutar dock likheterna. ”The hunger games” kretsar kring huvudpersonen Katniss Everdeen, en ung flicka som beslutar sig att ta sin lillasysters plats i en dokusåpa som får ”Expedition Robinson” att verka som rena semestern. ”The hunger games” är regeringens sätt att få den fattiga delen av befolkningen spak och lydig. Upplägget är simpelt men effektivt. Man låter helt enkelt två barn från varje fattigt distrikt, en pojke och en flicka, deltaga i en direktsänd dokusåpa på liv och död.

Precis som i vilken publikjagande såpa som helst baserar man urvalet på olika personligheter, egenskaper och hypen byggs på genom tunga reklamkampanjer. Alla måste blidkas, publik, sponsorer och framför allt regeringen. Detta är en mycket intressant och smart del av historien. Det blir nästan lite ”bakom kulisserna” känsla över det hela. Ungdomarna skall stylas och göras attraktiva för publiken innan de sänds ut för att dö av kyla, hunger eller en motspelares fällor och vapen.

”The hunger games” är en käftsmäll till samhället och media. Man räds inte att måla upp TV:n som den allsmäktige guden som bestämmer över liv och död och man kan bara hoppas på att det inte blir en ny ”Twilight” av det hela för att locka ungdomar. För även om böckerna handlar om ungdomar så är det här verkligen inga barnböcker och väljer Hollywood att följa böckerna istället för att fokusera på romansen som uppstår mellan Katniss och hennes partner i crime så kan vi se fram emot en riktigt blodig och våldsam upplevelse där ungdomarna dör på de mest raffinerade sätt.

Om dessutom ryktena stämmer att Jennifer Lawrence, senast sedd och dyrkad av undertecknad i ”Winter’s bone” kan komma att spela Katniss så ökar givetvis chanserna till att det skall bli en hit markant.

2 COMMENTS

  1. Peppen är total inför detta! Bladvändarfaktorn i böckerna är minst sagt hög! Gillar slutet i böckerna mycket, hoppas verkligen att det inte förändras allt för mycket i filmatiseringarana…

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."