Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Hypnotisören – Trailer

En ung flicka och hennes båda föräldrar hittas mördade medan pojken i familjen överlever. Han har dock så svåra skador att det inte finns någon möjlighet för honom att kunna berätta vad som egentligen hände den där dagen. Polisen står med andra ord maktlös och i ett desperat försök att komma vidare i undersökningen tvingas man överväga alternativa lösningar och en en aning oortodox metod. Man kallar in läkaren Erik Maria Bark (Mikael Persbrandt) för att hypnotisera vittnet och därmed göra det möjligt att få fram värdefull information om dådet. Problemet är dock att Erik Maria Bark (det är ju också ett jävla namn på en karl) egentligen har lagt hypnosen på hyllan sedan 10 år tillbaka och är väl lite lätt ringrostig. Han kommer givetvis att lyckas med sitt uppdrag, det hade blivit en väldigt kort och tråkig film annars men upptäcker snart att han är på väg att bli indragen i händelser som han definitivt inte hade räknat med när han kritade på kontraktet.

Kriminalromanen Hypnotisören är en av de största svenska boksuccéerna efter Millennium-trilogin, såväl nationellt som internationellt. 24 år har gått sedan Lasse Hallström regisserade en svensk långfilm men efter sina massiva succéer i USA återvänder han alltså nu till sitt hemland för att filmatisera Lars Keplers storsäljare från 2009. Hypnotisören är den första filmatiseringen i en planerad serie med huvudkaraktären, Kriminalinspektör Joona Linna, spelad av Tobias Zillacus och idag släppte SF den nya längre trailern.

Svensk kriminalfilm finns det som bekant gott om och frågan är, behöver vi ännu en halvtrött filmatisering av en deckare? Det som talar för Hypnotisören är såklart Hallström och den hyggligt tunga rollistan som förutom Zilliacus och Persbrandt även rymmer Helena af Sandeberg och Lena Olin. Det som talar emot är väl just konceptet ”svensk kriminalroman filmatiseras.” Någon gång måste väl svenska folket tröttna på Wallander, Beck, Huss, Winter och andra uppstickare? Nu har inte jag läst boken men själva upplägget med hypnos känns ju inte helfräscht. Hur många hel och halvsunkiga rullar har man inte sett kring detta genom åren? Och hur kommer det att funka med Persbrandt i rollen? Kommer han att lyckas undvika att gå i Gunvalds fotspår? Frågorna är många och kommer att få bli obesvarade ända tills 28 september när filmen går upp på svenska biografer landet runt.

Trailern avslöjar inte särskilt mycket om vart det här kommer att ta vägen men stämningen finns där ändå och jag tror nog att Hallströms erfarenhet kommer att borga för viss kvalitet.

 betyg2_5

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."