Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Imperiet växer! Möt vår nya skribent Emma Stormdal

Idag höjer vi glasen och välkomnar vår nya grymma skribent Emma Stormdal!

Hej Emma och varmt välkommen till gänget! Vi börjar med den klassiska frågan: hur känns det?

– Jag är så peppad! Äntligen får jag orera om saker jag stör mig på (eller tycker är fantastiska) för fler än min Facebook-krets.

Berätta lite för våra läsare, vem är Emma Stormdal och hur började du intressera dig för film?

Jag är en 38-årig fd skådespelare som numer har sadlat om och frilansar med diverse.
Direkt efter gymnasiet pluggade jag film – min C-uppsats hette “My body is a movie and your penis is the star” en feministisk analys av The Sweetest thing. Den kombinerade två av mina favoritämnen: feminism, och film. Jag gick senare en separat kurs som hette Föreställningar om kön i rörliga bildmedier. Ännu bättre.

Mitt filmintresse väcktes nog när jag som mellanstadiebarn med glädje såg SVT:s matinéer, med stjärnor som Åke Söderblom Annalisa Ericsson och Sickan Carlsson. Titlar som Gröna Hissen, En enda stilla flirt eller Lilla helgonet för att bara nämna några, har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta. Jag har aldrig haft någon aversion mot svartvita filmer. Men vi hade också otroligt tunga Bergmanfilmer på VHS när jag var liten. Viskningar och rop som jag såklart inte förstod någonting av, men gillade ändå.

Mitt specialarbete på gymnasiet var en svartvit kortfilm utan repliker som hette Vattenflickan. Ni kan säkert tänka er hur pretto den var… Jag kan avundas dagens kids, det är så otroligt enkelt att göra film idag! Vi höll på med VHS och för att klippa kopplade man helt sonika ihop två videoapparater. Precisionen var sådär.
Men jag har också jobbat på platser där jag fått se mycket film, på Casablanca Video och på SF till exempel.

Vad kan våra läsare förvänta sig från dig? Har du något speciellt som du brinner lite extra för?

Jag är alltid ute efter brittiska kostymfilmer eller serier. The White Queen, Taboo till exempel. Men jag kan snöa in på saker periodvis. Ett tag såg jag allt på Netflix som hade med Fotbollsfirmor att göra. Dansk och tysk film är jag också svag för, mest för att språken är snygga. Som fd skådespelare koncentrerar jag mig mycket på dialog och dramaturgi. Jag är svag för extremt svart komedi med mycket ångest och misslyckanden. Men jag tittar också mycket på kostym och kan förälska mig i snyggt foto.

EMMA ÄLSKAR:

Film:
Alien, Vertigo, Sunset Boulevard, Moonlight, Nightmare before christmas, Happiness, All about Eve, Dogville, Blå är den varmaste färgen

Skådespelare:
Tom Hardy, Helen Mirren, Idris Elba, Meryl Streep, Emma Thompson, Michaela Coel, Benedict Cumberbatch, Kristen Wiig, Nicole Kidman

Regissör:
Hitchcock, Ang Lee, Stanley Kubrik, R W Fassbinder, Susanne Bier, Ken Loach

Replik:
“You used to be in silent movies. You used to be big!”
“I AM big. It is the pictures that got small.” Sunset Boulevard

TV:
Nästan allt brittiskt, som kommer till Sverige i alla fall. Humorpärlor som Peep Show, Black Books, Fresh meat, och Green Wing.
Just nu ser jag mest fram emot nästa säsong av Chewing Gum, Handmaiden´s tale och Big little lies. Adventure time, RuPaul´s Dragrace och Portlandia. Längtar efter en miniserie med svulstiga kostymer från BBC, vet inte vad det ska vara, men de kommer säkert på någonting. Såg klart säsong 2 av The Crown redan första helgen…

Programledare:
Steven Fry, RuPaul Charles

 

EMMA AVSKYR:

Film:
Love Actually. Utom historien med Emma Thompson och Alan Rickman, den var fantastisk.
Kommer inte på någon mer, måste kolla min Facebookhistorik, där finns det säkert många och långa utlägg…

Skådespelare:
Adam Sandler, förutom hans medverkan i The Meyerowitz Stories (New and Selected). Avskydde Anne Hathaway förut, men gör det inte längre.

Regissör:
Svårt att säga att man kategoriskt hatar allt en viss regissör gör. Tänker sällan så. Jag kan tycka att vissa regissörer är överskattade – framför allt när det gäller att regissera dialog – när karaktärerna ska utvecklas och vi ska vilja lära känna dem och bry oss om hur det går för dem. Peter Jackson är en sådan regissör. Han är duktig på episka storslagna scener med en drös statister och lite cgi, men i de stillsamma scenerna får skådespelarna klara sig själva, vilket gör att skådespelare som Ian McKellen eller Martin Freeman klarar sig galant, medan mindre kända namn famlar i blindo. Men Michael Bay är såklart otroligt ointressant.

TV:
Twin Peaks-avsnitten som kom förra året.

Programledare:
Länge sedan, men jag kommer alltid avsky Peter Settman. Jag är allergisk mot David Letterman också.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.