Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

The Impossible

Alla minns vi söndagen den 26 december 2004. Julhelgen var väl i praktiken precis avklarad när nyheten basunerades ut världen över och vi tvingades lära oss ett nytt ord. Ett ord som för evigt skulle etsa sig fast i våra minnen. Tsunami, att ett så vackert ord kunde rymma så mycket fasa. Bilder av ett helvete på Jorden kablades ut och tidningarna fylldes av döda kroppar men också otroliga överlevnadshistorier. Man försökte leva sitt liv som vanligt men det gick inte riktigt. Det som hände i Asien skakade hela vårt land och många var vi som drabbades, direkt eller indirekt. Vänner och familjemedlemmar som hade flytt den kalla svenska vintern och sökt sig till turistparadis i värmen och här hemma slets man mellan hopp och förtvivlan i en desperat jakt på ett litet livstecken. Själv hade jag lärt känna en tatuerare och två svenska dykinstruktörer under min tid i Thailand. Vi hade regelbunden mailkontakt och diskuterade vardagliga ämnen som jobb, relationer och intressanta händelser i livet men efter den där julhelgen slutade mailen att komma och jag hörde aldrig mer av mina vänner och trots att jag aldrig fått det bekräftat så vet jag ju att de fanns där någonstans bland de 300 000 omkomna. Det var overkligt och ofattbart. Jag menar, det var ju faktiskt bara ett par dagar sedan Daniel och Martina hade berättat om den där märkliga dykturen med revhajar utanför Krabi. Båten hade kantrat och utrustningen föll i och så var det någonting med fulla tyskar. Jag kommer inte exakt ihåg men vi skrattade över händelsen och passade även på att berätta om julplanerna på våra två olika sidor av jordklotet och önskade varandra en god helg. Sen var det tyst.

Om en månad har alltså åtta år passerat sedan flodvågen krossade över fem miljoner liv, hem och drömmar men vi glömmer aldrig och nu kommer den första, större filmen om förödelsen. The Impossible är regisserad av Juan Antonio Bayona (El Orfanato) och skildrar ett spanskt pars kamp för överlevnad i vattenmassorna. För att ge filmen ett internationellt genomslag spelas paret av Ewan McGregor (Henry) och Naomi Watts (Maria). Trailern har funnits ute ett  bra tag och The Impossible visades redan förra året på Toronto International Film Festival där den mottog goda recensioner. När filmen nu snart går upp på biografer världen över har man släppt en featurette med filmskapare och skådespelare men vi får även höra verklighetens Maria berätta om vilka prövningar familjen utsattes för dagligen.

Det är med blandade känslor jag tar emot den här filmen. Å ena sidan är det precis som Bayona säger ”det är en historia som måste berättas”. Å andra sidan finns rädslan där, rädslan för att återuppleva allt igen och med World Trade Center med Nicolas Cage färskt i minnet finns givetvis också rädslan över att filmen inte skall göra berättelsen och de drabbade rättvisa. Vad säger ni? Är ni redo för detta?

The Impossible har svensk biopremiär 11 januari 2013

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."