Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Intervju med framtidens filmskapare Johan Stavsjö


js

Ibland kan det vara svårt att föreställa sig, men de stora namnen inom filmproduktion har alla varit nybörjare någon gång. De har alla gått sin egen väg och utvecklats till de kreatörer vi ser idag. Scorsese gick på New York University, Bergman gick på Stockholms Universitet, Quentin Tarantino tog skådespelarkurser på James Best Theatre Company och vår egna Christopher Panov gick på Fridhems folkhögskola och Kulturama. Alla vägar har varit olika, men de började alla med ett brinnande intresse för film och för att berätta en historia. Onyanserat har träffat Johan Stavsjö, en student på Stockholm Filmskola, för att höra hur morgondagens filmskapare formas idag.

 

Hej Johan, du är ju vad man skulle kunna kalla för framtiden inom filmskapande, men minns du vad som tände din kärlek till filmen?

Förhoppningsvis iallafall! Berättande har alltid varit det viktigaste inom mitt liv. Att berätta historier, och det kommer från alla medium från film, tv, böcker, teater osv. Jag brukade skapa berättelser hemma med mina leksaker eller i skolan för mina vänner. Världar och äventyr att uppleva där vi hade speciella krafter och mötte motstånd. Film, tv och bio var en fristad där man fick komma iväg från vardagen. Där man, för en kort tid, fick uppslukas av det som var framför. En annan värld. Jag har ingen aning vad det var ensak som tände min kärlek för det har alltid varit där för mig. Men om jag måste poängtera det så var det förmodligen tecknade filmer och serier

Det låter som att du funnit ditt kall. Du gick först ekonomi på Viktor Rydberg, hur stort var steget därifrån till att söka till Pace University i New York?

Det var ju såklart stort! Men ur mitt perspektiv var det det enda. Jag bestämde nämligen i åttan när jag var 15 att efter gymnasiet skulle jag plugga film i New York. Så tekniskt sätt visste jag att jag skulle till New York förre jag visste att jag skulle gå VRG. Så eftersom jag levde med detta i fyra år var det ett enkelt steg. Jag gillade aldrig ekonomi, älskade VRG, men aldrig mitt program. I de individuella valen läste jag bara ämnen som skulle hjälpa min filmkarriär som film- och tvkunskap, scenisk gestaltning, filosofi, psykologi och såklart extra engelska. Så att faktiskt flytta till New York och börja på universitet där är hur stort som helst men för mig kändes det väldigt naturligt, och uppskattar så otroligt mycket att jag fick en chans att gå den väggen.

Hur gick inträdesprovet till?

Det är inte så mycket ett inträdesprov, utan mer att man måste skicka in en otrolig mängd av information. Personal letter, letter of recommendation, betyg, SAT Scores, Art Supplements, personal essays (flertal) och sedan måste man svara på sådär 50 frågor om dig själv. Så det är en riktig process och utifrån detta ska universitet se om man passar till deras institut eller inte.

Men det värsta är att varje universitet kräver olika och har olika frågor. Så om man söker 3 universitet så måste man göra allt det tre gånger om.

js2

Efter din tid i New York har du nu kommit hem igen och studerar på Stockholm Filmskola. Skiljer sig utbildningsformerna från varandra tycker du?

Det är helt annorlunda. Varför jag hoppade av Pace University var för det var en Liberal Arts School, de flesta amerikanska universitet är det, vilket betyder att 30-40% av studierna är ämnen utanför sin major. Jag ville plugga 100% film. Så första pluggade jag Filmvetenskap på Stockholms Universitet, där var det 100% film men bara teoretisk. På Stockholm filmskola är det 100% filmskapande, jag fick seriöst en kamera första dagen i skolan. Så alla tre utbildningar har varit väldigt olika.

Vilka utbildningar har du gått efter gymnasiet?

Ett år Pace University, Film and Screen Studies. En termin Stockholms Universitet, Filmvetenskap. Första året på Stockholm Filmskola, Praktisk Filmutbildning.

På Pace U vann du utmärkelser för en film du skapade, ”The 100% perfect girl”. Gav det mersmak?

Den vart invald i P.S. Film Festival där vi vann ”Best Narrative Feature” och ”Best Director” fick även personligen nominering i ”Best Screenplay” och ”Best Editing”. Roligast var dock att totalt fick filmen vi gjorde flest nomineringar på hela festivalen, med 9 nomineringar. Vilket är kul för att göra en film är ett samarbete, så det är fint när alla som ger energi till projekt får erkännande. Sedan är det skönt för sig själv där man får tankar som ”min dröm kanske inte är helt omöjlig iallafall.”

js3

Hur kan en dag se ut på Stockholm Filmskola?

Ingen dag är den andra lik. Ibland har vi föreläsning, ibland förbereder vi en inspelning, skriver manus eller sitter i klipprummet. Varje vecka studerar vi nytt område. Så vi har än så länge haft manus, ljud, klipp och nu arbetar vi med kamera.

Du hade nyligen praktik på produktionen till Jag älskar dig – En skilsmässokomedi. Hur var det?

Precis, det var väldigt lärorikt att se first hand hur en inspelning på en svensk storfilm går till. Lärde mig mycket om alla de olika rollerna i en film, planering och budget. Det var även väldigt kul! Alla var samlade där för att göra en så bra film som möjligt och det kändes i atmosfären, så väldigt roligt.

Vilken del är det du är mest intresserad av?

Regi och manus!

Vad är nu nästa steg, har du något projekt på gång?

Jag har flera projekt på gång. Håller just nu på att skriva på tre långfilmsmanus, men kommer vänta med att göra något med dem till efter utbildningen är klar. Jag och några från skolan planerar att skapa ett par kortfilmer nu, först.

Lite om dig som person. Vilka är dina förebilder i filmvärlden?

Många! Woody Allen, Martin Scorsese, Robert Zemeckis, Richard Curtis, John Lasseter, Steven Spielberg m.m.

Bästa filmerna?

1: Forrest Gump. 2-5 (alfabetiskt ordning): Back to the Future, Good Will Hunting, The Shawshank Redemption, Whiplash. 6: The Social Network. 7-10 (alfabetisk ordning): (500) Days of Summer, About Time, Midnight in Paris, Toy Story. 11-16 (alfabetisk ordning): American Beauty, Annie Hall, Goodfellas, The Graduate, Inglorious Basterds, When Harry Met Sally.

 

Tack Johan, för att du ville vara med. Förhoppningsvis ser vi snart ditt namn på filmaffischerna.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.