Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Iron Sky – Trailer

Det känns nästan lite löjligt att ännu en gång påpeka att våra skandinaviska grannländer sprintar förbi oss likt en filmisk Usain Bolt när det kommer till nyskapande och spännande filmprojekt, men vad ska man ta sig till när man ständigt blir påmind om den konservativa miljö som råder i vårt avlånga land genom film efter film från grannarna? Finnarna gav mig en rejäl käftsmäll med den underbara ”Rare Exports” och nu verkar det som att dom kommer golva mig totalt med denna mörka Sci-fi-komedi. Ta en titt!

Grundpremissen är lika enkel som den är genial: Nazisterna koloniserade i hemlighet månens mörka sida under andra världskriget och har hållit sig gömda där i decennier med målet att bygga upp en armé av bepansrade och bestyckade flygande tefat för att ta över världsherraväldet år 2018. Med en löst verklighetsbaserad grund, Hitler hade tydligen planer på att kolonisera månen, så har ändå filmskaparna valt att göra det så fantastiskt och utflippat som möjligt.

Subtil byggnad?

Det är visuellt häpnadsväckande och tyskarnas utvecklade teknik från 40-talets standard har en skön low-tech-look med steampunkinspirerade inslag och effekterna håller en internationellt hög nivå. Det ser påkostat och genomarbetat ut och jag blir glad och förbannad på samma gång när jag inser att det faktiskt är en finsk filmtrailer jag tittar på. Förbannad för att vi ligger så långt efter i mod och glad för att den är just finsk. Är det här verkligen samma folk som är mest kända för att supa, slåss och basta?

Filmens hjältar? Skurkar? Offer? Runners? Vad vet jag?

Förvisso är det inte bara Finland som är inblandad i skapandet av denna film, även Tyskland och Australien har varit med och chippat in till budgeten på ca. 70 miljoner SEK men större delen av teamet har sitt ursprung i vårt östra grannland. Trailern slutar med uppmaningen ”Send us you money” och är en ärlig uppmaning efter som filmen saknar ungefär 1 miljon SEK för att kunna färdigställas. Vill ni vara med och hjälpa till så kan ni gå in på filmens hemsida, www.ironsky.net, och göra en donation. Som tack för hjälpen får ni möjlighet att se filmens 5 första minuter och hur processen gått till från storyboard till färdig film. Värt en slant kanske?

Jag hoppas i alla fall att filmen blir klar så att den snarast kommer upp på biograferna land och rike runt, för det här MÅSTE jag bara se!

4 COMMENTS

  1. @Hoppsan: Ibland när man ser något som man tycker är väldigt bra och vill upplysa världen om det så är man kanske en smula ivrig och då slinker det lätt in lite fel här och var. Jag har för din sinnesfrids skull nu korrigerat dom misstag som jag själv kunde hitta. Hittar du fler så får du gärna säga till 😉

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.