Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Jag hatar dokumentärfilm!

Grått, trist och tyst

En stor del av mitt liv hatade jag dokumentärfilm. Jag satte ett likhetstecken mellan dokumetärfilm och tråkigt. En stor del av den förutfattade meningen har jag mig själv att skylla för, jag är lite feg när det gäller att ge saker en chans, den andra orsaken är SVT. Eller i alla fall de grå, tysta och tråkiga dokumentärfilmerna som jag råkade titta på i två minuter innan jag bytte kanal. Som tur är har det nu ändrats. Jag kommer tyvärr inte ihåg vilken film det var som ändrade min uppfattning men nu för tiden blir jag mer upphetsad av en grym dokumentär än en vanlig spelfilm. Äkta drömmar, äkta hjärta och äkta smärta slår nästan alltid de påhittade känslorna. Innan jag tipsar er om några filmer ni absolut inte får missa så vill jag påpeka att jag fortfarande hatar grå, tråkiga och tysta dokumentärer. Jag vill ha bra dramaturgi och äkta känslor annars ser jag hellre en Beckfilm.

Beyond the Mat

En fantastisk film om wrestling på det sunkigaste sätt du kan tänka dig. Du behöver inte vara ett dugg intresserad av wrestling för att se den här filmen. Det handlar om människor och deras drömmar och misslyckanden. Jag tror att Darren Aronofsky och Robert D. Siegel inspirerades mycket av den här filmen när The Wrestler blev till.

Köp här (65 SEk Inkl frakt)

Anvil! The story of Anvil

Anvil turnerade med alla stora (Motley Crue, Metallica, Guns ´n´Roses, Skid Row) under 80-talet, men de slog aldrig igenom. Alla de stora banden älskade dem men de nådde aldrig ut till en större publik. När Sacha Gervasi var sexton år turnerade han med Anvil en sommar som roddare. De tappade kontakten och tjugo år senare undrade han hur det hade gått för Steve ”Lips” Kudlow och Robb Reiner. Den kontakten blev filmen The story of Anvil. Jag utsåg den här till årets film förra året. Alla kategorier. Behöver jag säga att du kan hata musik och ändå få kramp i hjärtat av att se den här filmen.

Köp här. (60 SEK inkl Frakt)

Hoop Dreams

Filmen följer tonåringarna William Gates och Arthur Agee när det börjar på highschool för att spela basket. Vi får följa deras drömmar och dera liv under fem år och det är en hissnande resa mellan hopp och misär. Och nej du behöver inte gilla sport för att älska den.

Köp här. (129 Sek inkl frakt)

The King of Kong

Män som viger sina liv åt att spela tv-spel kanske inte låter som den mest lustfyllda resan man kan få följa med på. Men The king of kong är ett dramturgiskt mästerverk som får oss tittare att hoppas på att underdogen Steve Wiebe spöar skiten ur den onde Billy Mitchell i arkad klassikern Donkey Kong. Och nej! Man behöver inte ens gilla apor.

Köp här. (90 Sek inkl frakt)

Vilka är era favorit dokumentärer. Ge mig tips jag törstar efter mer.

3 COMMENTS

  1. Jag såg Yes Men häromkvällen jag med, gillade den och har ännu en av deras filmer som väntar. Jag kan rekommendera "Almost Elvis" en dokumentär om den årliga Elvis-lookalike-tävlingen och några av dess deltagare. Underbara karaktärer.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.