Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Jakten på en alldeles lagom skådespelare

Hej. Jag heter Philip Seymour Hoffman och jag är "skattad"

Vi som är intresserade av film brukar ofta härja och argumentera kring vilka skådespelare som är ”överskattade” och vilka som är ”underskattade”.

I mitt fall är det knappast någon hemlighet att jag tycker att Nicholas Cage är jordens mest överskattade skådespelare. Han har passerat så många gränser vid det här laget att man nog inte längre kan kalla honom ”skådespelare”. Kanske ”underhållare” vore ett mer korrekt epitet? Ett annat exempel är Russell Crowe som är obeskrivligt överskattad (nej han är inte särskilt bra i den mediokra Gladiator)

Pratar vi däremot underskattade skådespelare skulle jag vilja lyfta fram Melissa Leo (Frozen River, Uppdrag Mord, Treme). Hon blev förvisso rättvist Oscars-nominerad för sin insats i ”Frozen River” men hon borde få göra mycket mer än de biroller hon får tilldelat sig.

Men.

Det vi ska diskutera är skådespelare som varken är underskattade eller överskattade. Vi ska prata om de som antingen håller en konstant hög nivå (Philip Seymour Hoffman) eller en konstant låg (Jason Statham) men som alltid ger exakt det som förväntas av dem. Således får de den uppskattning de förtjänar. De är i brist på bättre ord ”skattade”.

Här följer tre exempel:

Stellan Skarsgård:

Stellan med skägg

En gedigen arbetshäst. Han kommer aldrig bli en leading man och har antagligen inte heller de ambitionerna längre. Han har en hög lägsta-nivå och är enligt säkra källor alltid trevlig och hygglig mot alla på inspelningsplats. Han kan spela många olika nationaliteter och slåss lika gärna mot monsterhajar i amerikanska trashfilmer som han visar sig i bar underkropp i europeiska art house-filmer. Jag vill hävda att Stellan är precis så uppskattad som han borde vara.

Juliette Binoche:

Fransk skådespelerska 1.0

Spelar exakt likadant i alla roller och måste därför anses vara extremt pålitlig och jämn. Man vet vad man får och en fransk film med henne..är väl just det; en fransk film med Juliette Binoche! Vi förstår direkt. Kan numer även göra roller på engelska vilket ökar hennes bredd en aning, men inte såpass mycket att det stör. Hon håller sig fortfarande inom ramarna. Alla vet hennes värde och även hon är exakt så uppskattad som hon borde vara.

Andy Garcia:

Gudfaderns lillpojke

En lågbudgetvariant av Al Pacino. Är aldrig främmande för överspel,  men kan även tona ner sig och vara ”den känsliga latinoälskaren”. Har enda sedan det stora genombrottet i ”De Omutbara” harvat på och snitta på en 3-4 stycken inte särskilt uppseendeväckande filmer per år. Om ni spontant (utan imdb) kan räkna upp 5 filmer som Andy Garcia har medverkat i så imponerar ni på mig i alla fall. Ingen kan påstå att han är direkt dålig och inte kan väl på allvar säga att han är fantastisk..men ja, ni fattar vid det här laget, han anses vara precis så bra som han är. En skådespeleriets Big Mac om du så vill.

Så min fråga till er är; vilka tycker ni faller under kategorin ”varken överskattade eller underskattade”?

Ge mig era bästa exempel på ”skattade” skådespelare!

4 COMMENTS

  1. Wayne Knight är riktigt underskattad, en annan som kanske passar in bättre i dina kriterier är Mark Ruffalo som alltid är bra oavsett roll.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".