Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Inside Jaws – A filmumentary

730
Hajen som inte hette Bruce

Man kan tacka Hajen för mycket. Utan den hade sannolikt vår vecka med diverse mer eller mindre bra filmer känts ganska tunn. Hajen skördade som bekant monumentala framgångar och satte tonen för hela blockbuster-eran som följde. Inspelningen var dock en mardröm – den relativt oerfarna regissören Steven Spielberg valde ju att jobba med de tre förbjudna elementen: barn, vatten och djur (förvisso ett mekaniskt sådant, men ändå) och allt som kunde gå fel gjorde just det. Budgeten och inspelningstiden fördubblades. Det som från början var tänkt att bli en liten b-film växte till ett högriskprojekt. Vid en eventuellt flopp hade vi nog aldrig sett röken av den gode Spielberg igen. Det finns mängder med historier och vittnesmål från inspelningen och i filmen Inside Jaws har Jamie Benning samlat i princip alla – från den minsta statisten till högsta studiochefen.

marthas-vineyard-jaws-2
Hajen

Filmen, som är inte auktoriserad av filmbolaget Universal, består av ljudklipp som sträcker sig mellan 1974 och 2010 och är bildsatt med klipp från filmen, bortklippta scener och alternativa tagningar. Det är rätt mastigt att ta sig igenom filmen  – den är nästan två och en halv timme lång – men är man genuint intresserad av hur filmen blev till är det värt mödan tycker jag.

Så vill du höra Spielberg avliva myten om att Hajen kallades Bruce (efter hans advokat) samt få reda på hur man kan se vilka klipp under den klassiska Indianapolis-monologen som Robert Shaw är dyngrak i och mycket annat smått och gott är det bara att klicka nedan. Passa på innan Universals lagvrängare skickar en cease and desist!

Inside Jaws, A Filmumentary by @jamieswb (2013) from Jamie Benning on Vimeo.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".