Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat Serier & TV

Tips från SVT-arkivet: Julens hjältar – Julkalendern jag missade

Tips från SVT-arkivet: Om du som jag tycker att årets julkalender är usel (inte ens Olof Wretling kan rädda haveriet), varför inte frossa i de gamla på SVT:s öppet arkiv! Där finns bland annat fina produktioner TeskedsgummanPelle Svanslös, och Trolltider. Den senare var min och många av mina generationskamraters absoluta favorit. Dessvärre såg om förra året, och även om den är gullig och på vissa ställen rolig, så kunde jag också se bristerna. Framför allt i dramaturgi och det otroligt lååångsamma tempot. Förvisso hade den nog aldrig kunnat leva upp till det magiska mästerverk jag föreställde mig att den var i mitt huvud.

I Öppet Arkiv gömmer sig också pärlan Julens hjältar (1999), som jag aldrig såg när det begav sig, eftersom jag hade flyttat hemifrån. Jag hade inte tv och ägnade mig hellre åt de tre F:en: fika, festa, film. För min del handlar det alltså inte om nostalgi. Julens hjältar är faktiskt genuint rolig och läskigt aktuell även idag, även om vissa komponenter inte åldrats med behag så som könsrollerna och de otroligt yxiga visuella effekterna.

Varför har inte Pär Erikssons bockhornshår blivit en trend än??

Julens hjältar är något förbisedd, trots att den bockar av många av kriterierna för en bra julkalender.  Pedagogisk, underfundig och lagom enkel storyline. Och julstämning overload.
De gamla julgransprydnaderna har av misstag hamnat i soprummet och försöker desperat ta sig tillbaka till familjen innan den läskiga soptuggen hämtar dem och allt är försent. Bland julsakerna hittar vi bland annat den konservativa julbocken, den deprimerade pepparkaksgubben och den fåfänga julgransstjärnan.

Artikelförfattarens kusiner är autentiska Bajenfans i bakgrunden, så det kan möjligtvis klassas som jäv…

Men det är Jonas Karlssons fantastiska julhund som fullständigt stjäl showen. Hammarbyhunden, som dyker upp i soprummet och envist hävdar att han är en julhund. Hans julifierade fotbollsramsor ”Öka takten sista kvarten – julegran!” och ”Vi är jularnas a-lag, vi är jularnas fans” är fullständigt underbara. Eller hans berättelser julpojkarna och om tomtarna springer runt på det gröna skägget och jagar julbollen.
Förutom den fina dekoren med överdimensionerade kapsyler och tändsticksaskar är Julens hjältar en berättelse om att hitta sitt sammanhang och få bli accepterad som den en är innerst inne – oavsett bakgrund.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.