Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat Serier & TV

Julkalendern 2016 – Selmas Saga

julkalender

Idag är det första advent och vi tänder det första juleljuset. Nedräkningen mot jul har börjat och snart drar även årets julkalender igång på SVT. Årets kalender heter Selmas Saga och vi har tagit oss en titt på de första avsnitten.

Tiden är tidigt 1900-tal, sent 1800-tal, och vi får följa den lilla flickan Selma (Ester Vuori), som bor i ett litet hus med sina föräldrar, sin syster och sin morfar. De lever inte i överflöd, men de har ett mysigt hem. Selmas morfar älskar att berätta sagor, men Selma har nu blivit så stor att hon inte tror på sagor längre.

En dag kommer Selmas pappa hem och berättar att de inte fick det banklån de behövde för att klara hyreshöjningen. Det betyder att de måste flytta till ett billigare och mindre hus. Ett hus där morfar inte får rum. Nyheterna raserar Selmas värld och hon springer ut för att hantera sorgen.

Hon vandrar in till stan, men väl där drar det upp till storm, och i sitt försök att söka skydd ramlar hon rakt in i ett möte hos Vetenskapsakademien. Under detta möte ska Efraim von Trippelhatt (Johan Ulvesson) söka anslag för att åka på expedition till nordligare breddgrader i jakt på Tomtens rike.

Myten säger att, om ens hjärta är rent, kommer Tomten att uppfylla ens önskningar. Selma lyssnar noga på det som sägs och bestämmer sig för att hon måste hitta Tomten och rädda sin familj.

 

von Trippelhatt och Selma
von Trippelhatt och Selma

Jag såg denna med min dotter på 3 år. Vi såg de två första avsnitten och hon tyckte att det var roligt. Jag själv tycker att det verkar spännande, en äventyrssaga med jultema. Jag anar lite inslag av magi också vilket är precis vad jag ville ha. Ulvesson är rolig som vanligt och Vuori passar perfekt in i rollen som Selma.

Vi älskade förra årets julkalender, men saknade julelementet. Här får vi julfeeling från första stund och det känns som att det kommer bli en riktig klassiker.

Selmas Saga har premiär 1 december på SVT.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.