Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Extramaterial Onyanserat

Kalla kårar för varma kvällar – Onyanserat listar bästa sommarskräcken

Hozyer-Plazt-sammanfattar-innesasongen-Har-sallan-ingjutit-sa-lite-skrack-i

Sommar är inte bara solskyddsfaktor, sandaler och sangria. Nej, här på Onyanserat slår vi gärna ett slag för att skippa de Instagramvänliga terrassdrinkarna till förmån för betydligt mörkare motiv i en klassisk sommarskräckis. Eller varför inte låta en hårresande poddrysare ackompanjera grillmiddagen? Redaktionen bjuder här på sina läskigaste tips för att toppa semestern med skrämselhicka.

Mask-El-Orfanato

Adrianna: Barnhemmet (film)

Det är allmänt känt att barn är läskiga som fan. Inte bara när de ställer obekväma frågor eller börjar gallskrika av ingen anledning eller ger en svår ansvarsångest över tanken på ens egen potentiella avkomma, utan också när de skräms på film. Barn som skräms på film är rent empiriskt bland det värsta som finns. Till skillnad från djur, som lätt blir komiska när vi förväntas köpa att en pyjamasklädd chihuahua blivit besatt av en ondsint demon, finns det inget kul med besatta barn. Eller barn som spökar. Eller barnvampyrer. Eller barn som egentligen är jättejättegamla och bara ser ut som barn. (Det kanske också är vampyrer?) Anyway. Kontrasten mellan hemskheterna och barnens underförstått förväntade välvilja må vara lika välanvänd i skräckfilmssammanhang som dagen är lång, men jävlar i min lilla låda vad effektivt det är.

I spanska ”Barnhemmet” från 2007 utnyttjas den här motsättningen till fullo. Barns oskyldiga lekar är både en viktig del av ramberättelsen och en outsinlig källa till obehagliga scener i den här pärlan till skräckis. Samtidigt har filmen ett känslomässigt djup och likt många spanska rysare en tydlig gotisk underton, som ger den en både mörk och mustig känsla. Att mästerregissören Guillermo del Toro haft ett finger med i spelet som producent är ytterligare en hint om ”Barnhemmets” läbbiga kvaliteter, och om ni ändå inte är övertygade kan ni ju bara titta på bilden här uppe igen.

creepypodden

Embla: Allting creepy som Jack Werner rör vid
Creepypasta är en bok som var en blogg som sen blev en podd som fick namnet Creepypodden. Nejdå, det är inte svårt att hänga med. Du läser helt enkelt både bloggen och boken Creepypasta och lyssnar på podden Creepypodden, så får du din skräckådra mer än kittlad. Jag har flera gånger skrivit om dessa läskiga spökhistorier, eller moderna vandringssägner på nätet, som creepy-pastorma är, och har du lyckats missa dem måste du genast åtgärda detta. Mitt starkaste minne från dem är för ett år sen, exakt efter en sån här het jävla dag. Det var kolsvart ute, eller så svart som det blir på sommaren, och plötsligt går elen i hela Bromma. Vår bebis sov tryggt i soffan och i ungefär samma stund kommer äntligen regnet. Och åskan. Vi lät altandörren fortsätta vara öppen för att höra smattret, vi tände ljus och satte på Creepypodden. Det var det mysigaste, och läskigaste, jag varit med om i vuxen ålder. Du hittar den HÄR. (Ett minitips till detta är att lyssna på thrillerpodden De dödas Röster som Ingrid skrev om HÄR häromdagen, där Jack gör ett gästspel som sig själv.)

evil

Evil within. Fördelen med att spela tv-spel, till skillnad från att se på film, är ju att du är delaktig. Allt läskigt som händer kommer därför liksom hända dig personligen på ett helt annat sätt än att du är en ”innocent bystander”. Ett ypperligt exempel på det är till exempel skräckspelet Evil Within, som kommer få dig att önska att du hade valt att sträck-kolla Terror på Elm Street i ett ensligt hus på landet istället.

936full-arkham-horror-cover

Therese: Brädspel a lá H.P Lovecraft

Vad slår väl en härlig spelkväll med kalla kårar och en krypande spänning i hela kroppen. Och är det spänning du är ute efter så är allt som har med Lovecraft att göra något för dig. Två brädspel jag kan rekommendera är Arkham Horror och Mansions of Madness. Man hör ju på namnen att de är läskiga som bara den.

Arkham Horror är ett tärningsbaserat lagspel där man agerar detektiv i Arkham, där mörkret har börjat sippra in från andra dimensioner. Alla karaktärer har olika anledningar till hur de fann sig i det här mysteriet, men de är alla ute efter samma sak. Att se till så att ”The Ancient One” inte vaknar. Då är man så gott som rökt. En av dessa monsters attack är till exempel att den utplånar världen. Punkt. Här gäller det med andra ord att inte ligga på latsidan. Detektiverna måste ta sig runt i staden Arkham och stänga alla portaler som öppnas till andra dimensioner. Man stöter på det ena monstret efter det andra och är det inte monster så är det galna människor. Arkham Horror är inte omöjligt att klara, men det är ganska tidsödande och det tar tid att ställa upp. Väl där är det riktigt spännande och har man turen på sin sida kan man även lyckas rädda världen på kuppen.

Spelpjäserna i Mansions of Madness.
Spelpjäserna i Mansions of Madness.

Mansions of Madness utspelar sig i samma värld som Arkham Horror, men här spelar man mot en spelledare som agerar ondskan själv. För er som spelat Cluedo är upplägget ganska liknande, fast istället för Kapten Senap med ljusstaken i biblioteket är det en torterad själ som frammanar cthulus i en offerkammare. Lite åt det hållet i alla fall. Här gäller det att ta sig runt i ett hus och försöka hitta ledtrådar. Spelledaren har vissa kort som hen kan spela ut och göra livet surt för er detektiver. Vad som är riktigt kul med detta spelet är att monstren nu kommer i små figurer, så det blir bara lite mer läskigt när man jagas genom ett brinnande rum av en jättemask med sylvassa tänder.

Båda dessa spelen kan med fördel spelas med många personer. Vad som är fint är att man även kan spela i sin ensamhet, om grillkvällar och sangria lockar vännerna mer. Självklart finns det färdiga spellistor att finna på Spotify också.

 

3.raft

Flotten (bok)

Jag kan inte vara med i en artikel om skräck på sommaren utan att nämna denna pärla till historia. Flotten är en kort novell av kungen av skräck i egen hög person. Stephen King. Jag själv läste den i min ungdom och kunde inte få mig till att simma ut till den där flotten på badplatsen på flera år. Än idag tänker jag på den ofta och känner stort obehag när jag ändå tar mig ut på flytande bryggor och flottar. Läser ni den kommer ni att förstå. Den är tydligen även en film, The Raft, men den kommer jag ALDRIG att se.

Tänk er en varm sensommarkväll med vännerna. Ungdomen börjar övergå i vuxenskap och ni vill få ut så mycket ni kan av tiden ni har kvar innan allvaret knackar på. Ni tar er in på en badplats som har stängt för säsongen. Du sneglar över på de andra när de klär av sig kläderna. Tillsammans simmar ni ut till en flotte som ligger mitt i sjön. En flotte som vilken som helst. På vägen ut ser du något. Du kan inte sätta fingret på det men du hajar till. Du känner håret i nacken resa sig, men dina halvnakna vänner får dig att avfärda känslan och snart är ni alla ute på flotten. Det kommer att visa sig vara ditt livs största misstag..

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.