Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Kickstarter-kampanj för nya kvartersbion Bio Aspen i Stockholm!

Härom året öppnade Bio Capitol på Sankt Eriksplan i Stockholm. En gammal klassisk biograflokal som länge haft annan verksamhet, och nyöppnandet finansierades delvis med en Kickstarter-kampanj. Nu kan man se både nya biofilmer och gamla klassiker där, medan man sörplar på ett glas vin och mumsar på en osttallrik i neo-art deco-miljö.

Bio Aspen stängdes 1962, men öppnas snart igen

Och nu är det en till gammal klassisk biograflokal som håller på att rustas upp för att åter visa film! Den här gången i en förort, närmare bestämt Aspudden i södra Stockholm. Bio Aspen var i drift mellan 1951 och 1962, och har sedan dess rymt bland annat ett tyglager och en bordtennisförening. Men nu är det dags för bio igen! Gruppen som driver projektet består av personer från olika delar av kulturlivet: filmarbetare, biograftekniker, skådespelare, musiker och restaurangfolk. Just nu har de en kickstarter-kampanj för att få in pengar till att renovera upp lokalen så att den kan bli den kvartersbio och kulturhus som de drömmer om. Jättekul tycker vi såklart, och hoppas att några av Onyanserats läsare vill vara med och stötta projektet! 

Filmvisningar i mellandagarna, för att samla in pengar

Redan nu har Bio Aspen börjat med filmvisningar, som en del i kampanjen att samla in pengar. Det är ju inte en färdig biograf än, så ljudet är lite lägre än vanligt, och sittplatserna är blandade med allt från riktiga biostolar till fällstolar – men det är riktigt akuella filmer som Star Wars: The rise of Skywalker, Frost 2 och The Farewell som visas.

Här kan du läsa mer om de aktulla filmvisningarna.

Här hittar du Kickstarter-kampanjen.

Bio Aspen
Projektgruppen bakom Bio Aspen. Foto: Mikael Ström Jupiter

Hej Aron Junker, du är en i gänget som håller på att starta upp gamla Biograf Aspen i Aspudden i södra Stockholm igen. Varför gör ni det här?

– För att vi brinner för våra olika kulturområden och tycker att kultur skall vara tillgänglig och lokal. Hägerstensområdet har en stor och växande befolkning, men det lokala kulturutbudet är trots detta litet. De flesta av oss bor i eller nära Aspudden och har dessutom barn. För oss är behovet av kultur och mötesplatser i närområdet påtagligt.

Det heter Bio Aspen, men på er sida står att det också ska vara ett kulturhus. Berätta mer!

Stommen i vårt utbud kommer vara film, men vi skall också bereda plats för andra kulturuttryck, som teater, musik och annan scenkonst. Vi har redan en teatergrupp – International Theater Stockholm – som kommer ha sin fasta scen hos oss. Och vi har de senaste veckorna smygöppnat med både stand up, filmvisning och en audiovisuell konsert. Dessutom vill vi att det skall bli en plats där man kan träffas över ett glas eller en bit mat. En biograflokal kan rymma mer än bara film – det är det vi tycker är en modern kvartersbio.

Det blir alltså bistro och bar också.  Betyder det att man kommer kunna äta och dricka samtidigt som kan kollar på film?

– Det är klart att man skall kunna äta och dricka till filmerna! Att integrera en biograf med såväl mat och dryck som annan kultur är för oss det som gör det aktuellt att öppna en kvartersbiograf idag. 

Vilken typ av filmer kommer ni visa? Ska det vara aktuella filmer som också går på andra biografer, eller bara mer “speciella” visningar? 

– Vi tänker oss ett brett utbud av både aktuella filmer och specialvisningar. Vi har som ambition att prisnivån skall vara inkluderande, speciellt när vi riktar oss till en yngre publik. Vi som ligger bakom detta har själva barn och vi är måna om att även barnfamiljer skall ha råd att gå på bio tillsammans utan att ruinera sig.

 Vilken publik ser ni framför er att locka till Aspen? Finns det tillräckligt med publik för fler biografer i Stockholm?

– Vi vill locka kulturintresserade från hela Stockholm, men framförallt de som bor i området, såväl som barnfamiljer, cineaster, par på dejt, föräldrar som fått barnvakt en kväll, och de som var på den gamla bio Aspen när det begav sig (några har redan kikat in och sagt hej). Vi tror att behovet av lokal kultur är stort här i Aspudden, och vi tycker oss se en renässans för biografer i Stockholm. Och vi kommer skilja ut oss från andra biografer genom det breda kulturutbudet.

Nu har ni en Kickstarter-kampanj som håller på till den 26 december. Vad är målet med kampanjen? Hur finansierar ni projektet för övrigt?

– Vårt primära mål är att dra in pengar till renoveringen. Vi har fått stöd av Stockholms stad och Svenska Filminstitutet, men vi har idéer som kräver mer än det. Vi har även blivit erbjudna att ta över inredningen från det legendariska gamla konditoriet Valand, som låg i Vasastan men stängde förra året. Det är en välbevarad och tidstypisk 50-talsinredning från samma tid som gamla Aspen öppnade, så vi är väldigt glada att ha fått den möjligheten. Dock vill den privatperson som räddade inredningen få ersättning för de utgifter han haft i samband med detta, så det vill vi gärna skramla ihop till.

Sist men inte minst. När planerar ni att öppna?

– Till hösten 2020!

Här är kickstarter-kampanjen!

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.